SUSRET MINISTARKE NIŠIĆ SA AMBASADORKOM ALBANIJE U CRNOJ GORI

Objavljeno: 2024-09-04 12:42:49 Autor: Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga održan je sastanak između ministarke Naide Nišić sa državnim sekretarkama Nedović i Bašović i  ambasadorke Albanije u Crnoj Gori, Zhakline Peto.

Ambasadorka Albanije uputila je čestitke ministarki Nišić i njenim saradnicama na preuzimanju dužnosti, naglasivši važnost jačanja bilateralne saradnje između Crne Gore i Albanije. Tokom sastanka, ambasadorka Peto je istakla nekoliko ključnih tema koje bi mogle biti osnova buduće saradnje, uključujući unapređenje saradnje u oblasti edukacije, obuka i profesionalnih treninga, kao i formiranje zajedničkih programa koji bi odgovorili na potrebe tržišta rada.

Takođe, razgovarano je o mogućnostima razmjene dobrih praksi i kreiranju mehanizama za razmjenu informacija između dvije zemlje.

Ministarka Nišić zahvalila je ambasadorki na prepoznavanju važnih tema i informisala je da Vlada Crne Gore intenzivno radi na izmjenama zakonskih tekstova koji će pozitivno uticati na radna prava svih radnika, uključujući i radnu snagu iz Albanije. Cilj planiranih izmjena je omogućavanje lakšeg i svrsishodnijeg zapošljavanja na crnogorskom tržištu rada.

Ministarka je istakla da je oduvijek bila posvećena unapređenju prava radnika, te podsjetila na svoj raniji sastanak sa ministarkom rada Albanije u Tirani, nedugo nakon preuzimanja dužnosti u prethodnom mandatu.

Na kraju sastanka, saglasile su se da će potpisivanje zvaničnih memoranduma o saradanji između Crne Gore i Albanije dati doprinos efikasnijem rješavanju otvorenih pitanja u oblasti rada, radnih prava, sezonskog zapošljavanja i rada stranaca, a organizacija jedne ili više međunarodnih konferencija biti od velike koristi za razmjenu dobrih praksi u ovoj oblasti, te doprinijeti borbi protiv sive ekonomije.