Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Svečano otvoren dvadeset deveti Kotorski festival pozorišta za djecu

Objavljeno: 2021-07-02 13:19:39 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Sinoć je, predstavom „Na vukovom trgu“, novosadskog pozorišta mladih, na ljetnjoj pozornici u Kotoru, svečano otvoreno 29. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu pod sloganom „Sve što raste, htjelo bi da raste“.

Manifestaciju su prisustvovali državna sekretarka Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Milica Kadović Đorojević, predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, predsjednica SO Kotor, Maja Mršulja, potpresjednik Opštine Kotor, Siniša Kovačević i sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Tatjana Kriještorac.

Veliki broj mališana i njihovih roditelja prisustvovao je otvaranju, a sve prisutne pozdravila je državna sekretarka Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Milica Kadović Đorojević ističući da je posebna radost vratiti se festivalskim dešavanjima i publici.

Djeca će tradicionalno preuzeti vlast i upravljati gradom Kotorom u narednih dvanaest dana, pa je u to ime samu ceremoniju obilježila predaja ključeva grada djevojčici Kjari, koja je sredinom aprila nestala na prostoru naselja Kavač nakon čega je, na sreću, pronađena uz pomoć angažovanja službi i dobrovoljaca iz gotovo cijele Crne Gore. Ključeve je uručio predsjednik opštine Kotor, Vladimir Jokić koji je tom prilikom poručio da je Kjarin pronalazak uspjeh svih nas i dokaz da odrasli mogu biti dobri i složni kao djeca. 

Predstava „Na vukovom trgu“ biće reprizirana večeras u 21:30  časova na Ljetnjoj pozornici, a već u subotu 3. jula u 20 časova u Kulturnom centru „Nikola Đurković” publika će imati priliku da pogleda premijeru predstave „(Ne)pričaj mi bajke” u koprodukciji Dramskog studija Prazan prostor, Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju i Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Istog dana, u 21:30 časova na Ljetnjoj pozornici  biće izvedena predstava „Robot“ u produkciji David Zuazola i Unia Teatr Niemozliwy.

Drugim festivalskim danom otpočela je i škola pozorišne kritike „Kritičarnica“, kroz koju djeca oblikuju i šire svoje znanje o pozorišnoj umjetnosti i pozorišnoj kritici.

Ovogodišnje izdanje Kotorskog festivala za djecu imaće ukupno 50 programa koji će biti predstavljeni od 1. do 12. jula. Okupljeni su umjetnici, izvođači i kreativni stvaraoci iz regiona ali i iz inostranstva koji kroz svoje kreativne pristupe i načine 29. put za redom šire, podržavaju i podstiču dječije osmijehe i maštu.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, poziva djecu, roditelje i sve ljubitelje pozorišne umjetnosti da posjete 29. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu pod sloganom „Sve što raste, htjelo bi da raste!“.