Treći kontingent Vojske Crne Gore se vratio iz NATO misije u Bugarskoj

Objavljeno: 2024-08-15 10:08:13 Autor: Ministarstvo odbrane

Načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Mitar Klikovac, u Pljevljima je dočekao treći kontingent Vojske Crne Gore, koji se uspješno vratio iz NATO misije Forward land forces (FLF) u Bugarskoj, nakon što je predao dužnost sledećoj rotaciji. 

Kontingent je prethodnih šest mjeseci učestvovao u aktivnostima jačanja stabilnosti i bezbjednosti istočnog krila Alijanse, u saradnji sa savezničkim snagama angažovanim u FLF.

Vojska Crne Gore ponosno je doprinosila naporima NATO u očuvanju mira, te su naši vojnici ponovo pokazali visok nivo profesionalizma i posvećenosti. 

Pukovnik Klikovac je istakao značaj ove misije za Vojsku Crne Gore i za državu u cjelini. "Vaš doprinos je neprocjenjiv, i svi građani Crne Gore mogu biti ponosni na vaš rad i posvećenost. Svojim djelovanjem ne samo da jačate sigurnost naše zemlje i saveznica, već i ugled Crne Gore u međunarodnoj zajednici," naglasio je on. 

Komandant kontingenta, kapetan Slavoljub Krstonijević, istakao je da je bila čast predstavljati svoju zemlju i raditi rame uz rame sa pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja članica NATO-a. 

 “Ponosan sam na to što smo imali priliku da pokažemo da znanjem i vještinama ne zaostajemo za kolegama iz mnogo većih oružanih snaga. Naša snaga leži u jedinstvu, disciplini i odlučnosti i to smo pokazali na djelu. Vraćamo se kući sa bogatijim iskustvom, osnaženi novim saznanjima i još čvršćom vezom sa našim saveznicima”, naglasio je on.

 Krstonijević je u Bugarskoj dužnost predao kolegama iz IV kontingenta, koji će narednih pola godine izvršavati zadatke u FLF misiji. Vojska Crne Gore, kao oružana snaga kredibilne NATO članice, nastavlja da doprinosi operacijama i misijama Alijanse, potvrđujući našu spremnost da branimo zajedničke vrijednosti i doprinosimo kolektivnoj sigurnosti.