U Bakuu organizovan prijem povodom Dana državnosti Crne Gore

Objavljeno: 2024-07-10 14:00:00 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Kancelarija Crne Gore u Azerbejdžanu i Konzulat Crne Gore u Bakuu na čelu sa počasnim konzulom Vugarom Alijevim organizovali su svečani prijem povodom Dana državnosti Crne Gore.

Prijem je okupio više od 200 gostiju, predstavnika državne administracije, diplomatskog kora, akademske i poslovne zajednice, kojima su se obratili domaćin, ambasdaor Crne Gore Periša Kastratović, direktor Odjeljenja za ekonomsku saradnju u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Azerbejdžan Eldar Mamadov, kao i počasni konzul Alijev. U obraćanjima je istaknut istorijski značaj 13. jula kada Crna Gora obilježava Dan državnosti, kao i vrijednosti i pravci razvoji na kojima Crna Gora temelji svoju vanjsku politiku.

Ukazano je na prijateljske odnose Azerbejdžana i Crne Gore, kao i sadržajnu saradnju zasnovanu na zajedničkim interesima. Ocijenjeno je da važan segment bilateralnih odnosa predstavlja dinamična ekonomska saradnja, čemu u prilog govori činjenica da je Azerbejdžan jedan od najvećih investitora u Crnoj Gori, kao i da postoje brojni potencijali i obostrana zainteresovanost za nove projekte i investicije.

Istaknuta je i važna uloga Konzulata na čelu s počasnim konzulom u zbližavanju dvije zemlje u proteklih jedanaest godina, naročito u kontekstu uspostavljanja bližih veza u oblasti turizma, čemu je posebno doprinijela direktna avio linija na relaciji Baku – Tivat. U okviru svečanosti je organizovan nastup crnogorskog dua klavir-viončelo Jelene Vujičić i Milice Vujović.