U naučnoistraživačku infrastrukturu uloženo više stotina hiljada eura

Objavljeno: 2024-05-30 12:28:00 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

U unapređenje istraživačke infrastrukture, između ostalog, samo u okviru Konkursa za sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti u 2023. godini, 15 institucija je podržano u ukupnom iznosu od 114.000 eura, a u okviru istog konkursa za ovu godinu, dostupno je 120.000 eura.

Unapređenje infrastrukture podrazumijeva, između ostalog, kupovinu opreme za naučna istraživanja, alata, potrošnog materijala i dr. To je saopšteno na sastanku Savjeta za regionalnu saradnju u Tirani, kojem su prisustvovale predstavnice Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Tema sastanka je bila nacrt Deklaracije Zapadnog Balkana o pristupu istraživačkoj infrastrukturi i saradnji, a učesnice su bile predstavnice Ministarstva – Jovana Zarubica i Milica Lakčević.

Predstavnice Ministarstva istakle su i da je u toku i priprema nove Mape puta za istraživačku infrastukturu (2024-2028), čije se usvajanje očekuje u drugoj polovini godine, a kako je Ministarstvo za ove namjene dobilo i podršku iz IPA III, razviće se i inovativan model unapređenja istraživačke infrastrukture.

Prisutni su istakli i značaj koncepta Otvorene nauke koji podrazumijeva dostupnost naučnoistraživačkih podataka za naučnu, inovacionu, kao i akademsku zajednicu, a što uključuje upravo izgradnju e-infrastukture.