U toku info kampanje o prvom IPARD Javnom pozivu za Mjeru 1, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede danas u Pljevljima, Žabljaku, Rožajima i Petnjici

Objavljeno: 2024-09-10 11:42:16 Autor: Nina Jakić

Mjera 1 IPARD III programa koja se realizuje kroz prvi Javni poziv predstavljena je danas zainteresovanim potencijalnim koisnicima, koji moraju biti registrovani za bavljenje poljoprivredom. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede su prezentovali ovu mjeru bespovratne podrške, zatim kriterijume prihvatljivosti, investicijae koje se podržavaju, visinu podrške, potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje podrške, kao i načini podnošenja zahtjeva za podršku.

Predmet investicije može biti izgradnja ili rekonstrukcija objekata, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na gazdinstvu, podizanje voćnjaka, vinograda, maslinjaka, investicije u sisteme za korišćenje obnovljivih izvora energije i ostalo. Podržavaju se investicije čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000€ do 650.000€, a rok za podnošenje zahtjeva za isplatu ističe 29. novembra 2024. godine. Može se aplicirati u sektorima poljoprivredne proizvodnje: mljekarstvo, govedarstvo, ovčarstvo i kozarstvo, svinjarstvo, živinarstvo, voćarstvo, povrtarstvo, ratarstvo, uzgoj gljiva i pečuraka, uzgoj aromatičnog i ljekovitog bilja, vinogradarstvo, maslinarstvo, pčelarstvo, ribarstvo i akvakultura.

Prisutni su tokom prezentacije tražili pojašnjenja od predstavnika Ministarstva kako bi se što kvalitetnije pripremili za apliciranje po pozivu, a među prisutnima bilo je i poljoprivrednih proizvođača koji su već ranije aplicirali i planiraju da se jave i na ovaj javni poziv.

Takođe, podsjetili su prisutne da su svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti od dana objave ovog javnog poziva sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci i sve dodatne informacije se mogu preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.

Poslednjeg dana informativne kampanje prezentacije će se održati:

  • Podgorica, Biotehnički fakultet, sa početkom u 10:00h;
  • Ulcinj, u skupštinskoj sali Opštine, sa početkom u 10:00h;
  • Bar, u skuštinskoj sali Opštine, sa početkom u 13:00h.