Učešće zastupnice na Trećem Nordijskom forumu vladavine prava u Štokholmu

Dana 29. septembra 2023. godine, zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, g-đa Valentina Pavličić, uzela je učešće na Trećem Nordijskom forumu vladavine prava koji se organizuje u Štokholmu od strane međunarodne organizacije za ljudska prava Civil Rights Defenders, na temu „Rasizam i pravo: ispitivanje sposobnosti pravnih sistema da se bore protiv rasne, etničke i vjerske nejednakosti.“

Godine 2023. obilježava se 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, kao i 70 godina od stupanja na snagu Evropske konvencije o ljudskim pravima. Iako je zamišljeno sa izričitom svrhom iskorjenjivanja svih oblika nejednakosti i netolerancije, svjedoci smo da danas ni međunarodno ni evropsko pravo o ljudskim pravima nije uspjelo u ovom zadatku. Širom Evrope, prisutna je rasna mržnja i radikalni nacionalizam, koji je u stalnom porastu.

Brojni eminentni učesnici ovogodišnjeg Foruma, uključujući između ostalih i sudije nacionalnih i međunarodnih sudova, pravne praktičare, vladine zastupnike, članove akademske zajednice, te predstavnike nevladinog sektora diskutovaće zbog čega pravo naizgled nije bilo u stanju da proizvede dugotrajni uticaj u borbi protiv strukturalnog rasizma, uprkos najboljim namjerama, te kako se zakon može bolje definisati da uzme u obzir brojne i različite nijanse rasizma, u cilju njegovog potpunog iskorjenjivanja i odbrane vladavine prava.