Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Uključen je u rad putni prelaz “Šušanj”

Objavljeno: 2021-04-16 15:15:00 Autor: Ministarstvo kapitalnih investicija

Dana 15.04.2021. godine, uključen je u rad putni prelaz “Šušanj”(naselje Ilino, opština Bar), koji se nalazi u km 452+037 pruge (Beograd)-Bijelo Polje-Bar. Putni prelaz pomenutog dana u 11:40h uključen je u automatski rad i opremljen elektronskom opremom osiguranja sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima. Uz prethodno praćenje rada, stekli su se uslovi za puštanje u rad, odnosno, izvršen je tehnički prijem uređaja od strane komisije Željezničke infrastrukture Crne Gore AD Podgorica. Protokolom o poslovno – tehničkoj saradnji , izmedju Željeznicke infrastrukture Crne Gore AD Podgorica i kompanije Altpro d.o.o. – Zagreb (Hrvatska), doveden je u ispravno stanje putni prelaz, a stepen bezbjednosti željezničkog i drumskog saobraćaja je podignut na viši nivo. Ovim putem apelujemo na građanke i građane da poštuju željezničku i drumsku signalizaciju.

Isključenje putnog prelaza podrazumijeva prethodno podizanje polubranika u krajnji gornji položaj i isključenje drumskih svjetlosnih signala. Automatski uređaj za osiguranje putnih prelaza u nivou preko željeznicke pruge je u skladu sa “Pravilnikom o tehničkim uslovima za signalno-sigurnosne uređaje“. Za vožnju voza u smjeru Sutomore-Bar, uređaj za osiguranje putnog prelaza “Šušanj” automatski se uključuje prilikom prelaska osovine voza preko uključnog elementa i istovremeno se zauzima brojački odsjek, uključuju se svjetlosni signali i jakozvučna zvona. Polubranici se spuštaju nakon isteka proračunatog vremena. Nastavljanjem vožnje preko putnog prelaza uređaj se isključuje nakon što zadnja osovina voza pređe preko isključnog elementa. Za vožnju voza u smjeru Bar-Sutomore, uređaj za osiguranje putnog prelaza “Šušanj” automatski se uključuje prilikom prelaska osovine voza preko uključnog elementa, a istovremeno se zauzima brojački odsjek i takođe se uključuju svjetlosni signali i jakozvučna zvona. Polubranici se spuštaju nakon isteka proračunatog vremena. S obzirom na to da su susjedne stanice Sutomore i Bar osigurane sa signalno-sigurnosnim uređajem, uvezanim u sistem međustanicne zavisnosti sa centralnim upravljanjem, zaštitu putnog prelaza u slučaju njegovog kvara preuzimaju izlazni signali u stanicama Sutomore i Bar, tako što neće biti dozvoljeno formiranje puta vožnje voza. Ugradnjom automatskog sistema RLC23 ALTPRO, putni prelaz je opremljen i sa uređajem za dijagnostiku i registraciju svih događaja u prethodnih trideset dana.

Navedeni uređaj, koji je ugrađen na putnom prelazu “Šušanj” (Ilino), sa aspekta bezbjednosti, je od izuzetnog značaja za sve učesnike u saobraćaju. Predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, Željezničke infrastrukture Crne Gore AD Podgorica i predsjednik opštine Bar nastojaće u narednom periodu da organizuju sastanak vezano za izradu projektne dokumentacije, a sve u cilju osposobljavanja putnog prelaza “Virpazar”, koji se nalazi u km 433+136 pruge (Beograd)-Bijelo Polje-Bar, a koji će garantovati svim učesnicima u saobraćaju bezbjednost i sigurnost, na osnovu saopštenja v.d. generalne direktorice Direktorata za željeznicki saobraćaj Dragane Lukšić.