Uključiti što veći broj romske i egipćanske djece u javnim predškolskim ustanovama

Objavljeno: 2024-06-28 12:15:00 Autor: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

U prostorijama Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija održan je sastanak sa predstavnicima Javnih predškolskih ustanova iz 12 opština koji rade sa djecom romske i egipćanske populacije na kojem su prezentovani rezultati popisa romske i egipćanske populacije, sa posebnim akcentom na djecu do 14 godina koja nisu uključena u vaspitno-obrazovni sistem.

Popis je odrađen u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Međunarodnom humanitarnom organizacijom HELP u Crnoj Gori i Institucijom Ombudsmana.

Direktori ustanova su predstavili izazove sa kojim se suočavaju pri uključivanju djece romske i egipćanske populacije, a dogovoreni su i naredni koraci za njihovo intenzivnije uključivanje u predškolske ustanove.

Sokolj Beganaj načelnik Odjeljenja za unapređenje i zaštitu prava Roma i Egipćana je najavio izradu novog programa za Saradnike za predškolsko obrazovanje koji će biti od pomoći javnim predškolskim ustanovama i romskoj i egipćanskoj zajednici kako bi se uključio što veći broj romske i egipćanske djece u predškolsko obrazovanje koje je od presudnog značaja za savladavanje jezičke barijere i njihovo dalje obrazovanje.