Uloga anesteziologa i intenzivista neprocjenjiva i prevazilazi okvire operacione sale

Objavljeno: 2023-10-13 07:55:00 Autor: Ministarstvo zdravllja

Ministar zdravlja otvorio Prvi internacionlni kongres anesteziologa i intenzivista u Bečićima

Ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić, otvorio je Prvi Internacionalni kongres anesteziologa i intenzivista Crne Gore koji se održava u Bečićima od 13. do 15. oktobra 2023 godine.

Pozdravljajući prisutne ljekare iz Crne Gore, ali i regiona i Evrope, Šćekić je kazao kako je Kongres izuzetna prilika da stručnjaci iz ove oblasti medicine razmijene iskustva, podijele najbolje prakse i unaprijede svoja znanja i vještine  u cilju poboljšanja kliničkog rada koji će omogućiti sigurno i kvalitetno liječenje pacijenata u našim zdravstvenim ustanovama.

Jedinice anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja jedne su od najvitalnijih službi u svakoj bolnici, jer se tu liječe najteži pacijenti i vodi stalna borba između života i smrti. Anesteziolozi intenzivisti svakodnevno se bore za živote najtežih, kritično oboljelih pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja i u timu sa hirurgom, najvažniji su za uspješan ishod operativnih zahvata. Dovoljno je reći da je savremena hirurgija dosegla svoje visine na krilima anestezije, poručio je Šćekić.

Ministar je posebno naglasio neprocjenjivu ulogu anesteziologa i intenzivista u medicini, koja je, kako je rekao '' nezamjenjiva i prevazilazi operacionu salu''.

Iako je za većinu laičke javnosti anesteziolog doktor koji pomaže pacijentima da spavaju tokom operacije i budi ih kada je sve gotovo, njegova uloga je neprocjenjiva i nezamjenjiva i prevazilazi operacionu salu. Naime, on je odgovoran za bezbjednost i dobrobit pacijenta prije, tokom i posle operacije. Zadužen za preoperativnu procjenu pacijenta, kada pažljivo razmatra i procenjuje trenutno stanje zdravlja pacijenta i planiranu hiruršku intervenciju, kako bi donio odluku o najsigurnijem planu anestezije za svakog pacijenta pojedinačno. Brine o pacijentu i u postoperativnom periodu dok prolazi dejstvo anestetika, a  često je uključen u liječenje akutnog postoperativnog bola, kao i hroničnog i kancerskog bola, kazao je ministar zdravlja.

Iako su ovi ljekari na prvoj liniji odbrane zdravlja od bolesti, života od smrti i svakodnevno se bore da  pacijenta otrgnu od sigurne smrti nerijetko se dešava da kada kriza prođe anesteziolog nestaje i postaje nevidljiv, njih pacijenti uglavnom i ne pamte, pa zato za njih i kažu da su ljudi iz sjenke, koji ne očekuju, a nerijetko i ne dobiju riječi zahvalnosti za svoj požrtvovan i težak posao.

Sve ovo ukazuje koliko nam je svima važno da unapređujete svoje znanje i rad i pratite i primjenjujete najnovija dostignuća u medicini. Ministarstvo zdravlja je tu kao podrška, da  omogući stručno usavršavanje ljekara i kroz odobravanje specijalizacija i subspecijalizacija, jačanje kadrovskih kapaciteta u ovoj oblasti. Pored toga, pokrenuli smo brojne infrastrukturne aktivnosti u cilju obezbjeđivanja kvalitetnih uslova za rad u operacionim salama i jedinicama intenzivnog liječenja, poručio je Ščekić.

Još jednom je naglasio važnost kongresa za specijaliste  anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja koji je, prema njegovim riječima ''prilika je da crnogorski anasteziolozi i intenzivisti, po prvi put, pokažu svoje rezultate i uspjehe i kroz saradnju sa svojim kolegama iz regiona i šire učvrste međunarodnu poziciju u ovoj oblasti. Krajnji cilj nam je svakako svima isti, a to je da se unaprijedi i poboljša kvalitet liječenja naših pacijenata''.