Unapređenje kompetencija zaposlenih u javnoj upravi, u cilju brže digitalne transformacije Zapadnog Balkana

Objavljeno: 2024-07-09 10:23:00 Autor: Ministarstvo javne uprave

Na dvodnevnoj radionici o istraživanju kompetencija, digitalnoj transformaciji i inovacijama   Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) prezentuje zaposlenima javne uprave regiona neophodne vještine i kompetencije za navigaciju digitalne tranformacije, upravljanje inovacijama ali i izazovima u javnim administracijama Zapadnog Balkana.

Radionica se usredsredila na analizu potrebnih kompetencija naspram stručne spreme, naglašavajući značaj praktičnih alata neophodnih za rad državnih službenika sadašnjosti i budućnosti, naročito u perspektivi digitalne transformacije vlada Zapadnog Balkana i izradi strategija za razvoj kompetencija.

"Veoma cijenim napore koje ReSPA ulaže u edukaciju i izgradnju kapaciteta državnih službenika širom regiona. Nema sumnje da je fokus ove radionice, „Upravljanje digitalnom transformacijom“, od vitalnog značaja za sve nas. Okvir nadležnosti i razvoj kadrovskih kapaciteta u vremenu brzih promjena su u prvom planu fokusa našeg Ministarstva. Smatram da je ova tema podjednako važna za cijeli region, jer su državni službenici glavni oslonac i pokretačka snaga svake javne uprave", kazao je državni sekretar Ministarstva javne uprave, Naim Gjokaj.

Gjokaj je istakao da s obzirom da ReSPA kontinuirano sprovodi istraživanja i studije o upravljanju ljudskim resursima u javnim upravama Zapadnog Balkana, uvjeren je da će rezultati i preporuke sa ovog seminara biti od neprocjenjive vrijednosti za sve učesnike.

"Naš cilj je stvaranje efikasne, odgovorne i moderne javne uprave koja može odgovoriti izazovima savremenog društva", zaljučio je Gjokaj.

Direktorka ReSPA-e, Maja Handjiska-Trendafilova, istakla je na otvaranju radionice da je njen cilj omogućiti učesnicima uvid u najnovije trendove i najbolje EU prakse u okviru kompetencijskih okvira, kao i razmjenu iskustva i znanja: "Sigurni smo da ćete nakon ova dva dana dobiti konkretne preporuke za unapređenje kompetencijskih okvira u vašim administracijama. Pozivam vas da iskoristite ovu radionicu za umrežavanje I razmjenu znanja, naročito u oblasti rješavanja izazova koje digitalna transformacija sa sobom nosi. Želim vam dva produktivna dana i dalji uspjeh u razvoju kompetencija. Obučeni državni službenici spermni za digitalnu transformaciju znače brži napredak našeg regiona I bolje uslove života I rada našim građanima I poslovnim subjektima."
Prikazujući primjere iz zemalja članica EU o izgradnji digitalnih kompetencija u vladama, radionica će identifikovati relevantne digitalne kompetencije za uprave i istražiti načine za njihov razvoj u javnom sektoru.