Upriličen prijem za stipendiste Ujedinjenih svjetskih koledža (UWC)

Objavljeno: 2024-05-16 12:30:00 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić Stojanović,  upriličila je prijem za četvoro srednjoškolca koji su ostvarili pravo na stipendije za pohađanje prestižnih Ujedinjenih svjetskih koledža (UWC) za školsku 2024/2025. i 2025/2026. godinu, kako bi učenicima čestitala na izvanrednim postignućima i poželjela sreću tokom njihovog predstojećeg obrazovnog putovanja.

Naime, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je 1. februara 2024. godine objavilo poziv za stipendije UWC za školsku 2024/2025. i 2025/2026. godinu. Ove godine, za Crnu Goru su opredijeljene četiri stipendije i to za: UWC Adriatic Adriatic u Italiji, UWC Mostar u Bosni i Hercegovini, UWC Changshu u Kini i UWC Red Cross Nordic u Norveškoj.

Komisija za selekciju je obavila intervjue sa svim kandidatima i ocijenila ih na osnovu utvrđenih kriterijuma, a sljedeći učenici su nominovani i potom primljeni u UWC koledže:

  • Asija Ećo iz JU Gimnazija „Slobodan Škerović“ u Podgorici za UWC Adriatic;
  • Luka Perišić iz JU Gimnazija Cetinje za UWC Red Cross Nordic;
  • Katarina Ivanović iz JU Gimnazija „Slobodan Škerović“ u Podgorici za UWC Changshu; i
  • Anđela Grujić iz JU Gimnazija „Miloje Dobrašinović“ u Bijelom Polju za UWC Mostar.

Tokom razgovora sa stipendistima, istaknuto je da su oni zapravo najbolji ambasadori naše zemlje te da ovaj uspjeh nije samo njihov lični trijumf, već i ponos za cijelu Crnu Goru. Kao stipendisti Ujedinjenih svjetskih koledža, ne samo da će imati priliku da se obrazuju na najvišem nivou, već će i sudjelovati u sinergiji kultura, nacija i ideja. Takođe je naglašeno da njihova posvećenost, rad i želja za učenjem treba da budu inspiracija za sve, uz uvjerenje da će svojim znanjem i iskustvima doprinijeti boljoj budućnosti naše zemlje i svijeta.

U ime Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, ministarka je čestitala učenicima i poželjela im uspjeh u tokom školovanja na UWC-u i nakon toga. Njihovi uspjesi odražavaju visoke standarde akademske i vannastavne izvrsnosti koje njeguju obrazovne institucije u Crnoj Gori.

Pored ministarke, prof. dr Anđela Jakšić Stojanović, ispred Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, sastanku su prisustvovali i državna sekretarka, Marijeta Barjaktarović Lanzardi, v.d. generalnog direktora za međunarodnu saradnju i evropske integracije i EU fondove, Marko Vukašinović, i samostalna savjetnica u Direkciji za međunarodnu saradnju, Lidija Vukčević.

Podsjećamo, Ujedinjeni svjetski koledži (UWC) su međunarodna mreža škola i obrazovnih programa sa misijom da „obrazovanje učini snagom koja ujedinjuje ljude, nacije i kulture za mir i održivu budućnost“. UWC djeluje kroz 18 koledža na četiri kontinenta, nudeći međunarodno priznate diplome učenicima koji se biraju posredstvom nacionalnih komiteta iz više od 155 zemalja. UWC ima najveći međunarodni program stipendiranja u oblasti srednjeg obrazovanja, pri čemu preko 80% učenika primaju stipendije. Širom svijeta postoji gotovo 60.000 bivših učenika UWC-a.