Uspješno realizovan evakuacioni let iz Tel Aviva: U Crnu Goru doputovao 101 putnik

Objavljeno: 2023-10-10 09:45:00 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Evakuacionim letom avio kompanije Air Montenegro, u organizaciji Vlade Crne Gore, jutros je oko 05:50 časova, iz Tel Aviva u Podgoricu, doputovao 101 putnik, među kojima je 50 državljana Crne Gore i 51 državljanin osam zemalja: Albanije, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije i Švedske. Putnike je na aerodromu dočekao državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Robert Markić.

Takođe, od šest državljana koji su se nalazili u gradu Eilatu na jugu Izraela i koji, iz bezbjednosnih razloga, nijesu mogli doputovati do Tel Aviva na let, troje je jutros oko 10:00h uspješno prešlo granicu sa Jordanom, dok je troje ipak odlučilo da, za sada, ostane u Eilatu. Prelazak granice između Izraela i Jordana za crnogorske državljane omogućen je shodno diplomatskoj intervenciji Ministarstva vanjskih poslova, u saradnji sa počasnim konzulima Crne Gore u Izraelu, Nimrodom Rinotom i Jordanu, Nauri Ibrahimom. Po prelasku granice, u Jordanu ih je sačekao počasni konzul Nauri, koji je organizovao transfer do najbližeg aerodroma u gradu Akaba, odakle će se, bez bezbjednosnog rizika, komercijalnim letovima, uputiti dalje do odredišta.

Podsjećamo i da je na našem evakuacionom letu iz Podgorice u Tel Aviv sinoć otputovalo 116 turista iz Izraela, koji su boravili u Crnoj Gori.

Ministarstvo vanjskih poslova izražava zadovoljstvo što su zajednički napori svih aktera uključenih u pripremu i realizaciju evakuacionog leta dobili puni smisao bezbjednim povratkom u svoju zemlju svih državljana Crne Gore koji su to željeli. Dodatno i zbog toga što je otvorena i iskorištena mogućnost da im se na letu pridruže državljani drugih, partnerskih i prijateljskih zemalja, čime je Crna Gora pokazala posvećenost jačanju bilateralnih odnosa, jednako važnih u vremenima afirmacije zajedničkih, pozitivnih inicijativa, kao i u vremenima kada je potrebno pružiti pomoć i ruku saradnje.

Gostujući danas u Jutarnjem programu TVCG, državni sekretar Markić je posebno istakao iskrenu i svesrdnu pomoć počasnog konzula Crne Gore u Tel Avivu Nimroda Rinota i njegove saradnice Ksenije Burić Kapustin koji su, u komunikaciji sa kriznim timom Ministarstva, radili na realizaciji leta i koji su sinoć ispratili naše državljane na let ka Podgorici, kao i počasnog konzula u Jordanu Nauri Ibrahima, koji je pomogao transfer grupe sa juga zemlje.

„Pored njih zahvaljujemo i rukovodstvu i službenicima kompanija To Montenegro i Aerodroma Crne Gore. Iako se podrazumijeva, istakao bih i predanost članova kriznog tima MVP koji su 24h radili na realizaciji leta i bili u komunikaciji sa našim državljanima i članovima njihovih porodica“, naglasio je Markić.

Kazao je i da će krizni tim MVP-a nastaviti da prati situaciju u Izraelu i ponovio da Crna Gora osuđuje teroristički napad na Izrael, kao i svaki vid terorizma i nasilja, duboko saosjećajući sa porodicama žrtava. „Crna Gora ostaje posvećena miru i poziva na prekid terorističkih napada, te rješavanje kriza diplomatskim putem“, zaključio je Markić.