Vibrio bakterije u morskim plodovima: povećan rizik zbog klimatskih promjena i antimikrobne rezistencije

Objavljeno: 2024-07-25 12:16:19 Autor: EFSA

Prema najnovijoj procjeni Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA), očekuje se povećanje rasprostranjenosti bakterija roda Vibrio u Evropi i na globalnom nivou zbog klimatskih promjena, posebno u vodama niskog saliniteta.
Pored ovoga, pojedine vrste bakterija roda Vibrio sve češće pokazuju otpornost na antibiotike.

Naučnici iz EFSA-e su sproveli procjenu javno-zdravstvenih aspekata bakterija Vibrio spp. povezanih sa konzumacijom morskih plodova (https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/8896 ).

Ovo su bakterije koje se mogu naći u morskim plodovima, a čiji su pojedini sojevi patogeni i mogu uzrokovati gastroenteritis i teške infekcije.

U prethodnom izvještaju (CLEFSA:https://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/en-1881), stručnjaci iz EFSA-e analizirali su moguće uticaje klimatskih promjena na širok spektar pitanja vezanih za bezbjednost hrane, uključujući i pojavljivanje Vibrio bakterija u morskim plodovima.

Više informacija o tome koje vrste Vibrio bakterija predstavljaju rizik za javno zdravlje, uslovima potrebnim za njihovo preživljavanje i razmnožavanju i gdje se pojavljuju, potražite na sljedećem linku: https://www.efsa.europa.eu/en/news/vibrio-bacteria-seafood-increased-risk-due-climate-change-and-antimicrobial-resistance