Visokorizične države koje podliježu pozivu za preduzimanje aktivnosti-27. oktobar 2023.godine

Objavljeno: 2023-10-31 23:00:00 Autor: SFOP

Pariz, 27.oktobar 2023.godine-Visokorizične države imaju značajne strateške nedostatke u svojim režimima za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije. Za sve države koje su identifikovane kao visoko rizične FATF poziva svoje članice i zahtijeva od svih država da primjene produbljene mjere identifikacije i praćenja klijenata, a u najozbiljnijim slučajevima, države se pozivaju da primjene kontramjere kako bi zaštitile međunarodni finansijski sistem od kontinuiranih rizika od pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije (PN/FT/FP) koji proističu iz te zemlje. Ova lista se često naziva i “crna lista”. Od februara 2020. godine, u svijetlu pandemije Kovid-19, FATF je zaustavio postupak preispitivanja Irana i Demokratske Narodne Republike Koreje, s obzirom na to da već podliježu pozivu FATF-a za preduzimanje protivmjera. U julu 2023.godine, Iran je izvestio da nema značajnih promjena u statusu akcionog plana. Stoga, FATF ponavlja svoj poziv da se primjene kontra mjere na ove visokorizične države uključene u obavještenje od 21. februara 2020.

Države koje podliježu pozivu koji je FATF uputio svojim članicama i drugim državama da primjenjuju protivmjere 

Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK)  

[nepromijenjeno obavještenje od februara 2020. godine]

FATF i dalje izražava zabrinutost zbog toga što DNRK nije otklonila značajne nedostatke u svom sistemu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma (SPN/FT), kao i zbog ozbiljnih prijetnji koje ovi nedostaci predstavljaju za integritet međunarodnog finansijskog sistema. FATF zahtijeva od DNRK da odmah i u značajnoj mjeri otkloni nedostatke u svom sistemu SPN/FT. Pored toga, FATF izražava naročitu zabrinutost zbog prijetnje koju predstavljaju nezakonite aktivnosti Demokratske Narodne Republike Koreje na planu širenja oružja za masovno uništenje i njegovog finansiranja.

FATF ponavlja svoj poziv upućen državama članicama 25. februara 2011. godine i poziva sve države da upozore svoje finansijske institucije da posvete posebnu pažnju poslovnim odnosima i transakcijama sa DNRK, uključujući privredne subjekte i finansijske institucije iz DNRK, kao i lica koja nastupaju u njihovo ime. Pored pojačanog opreza, FATF još poziva države članice i zahtijeva od svih država da primjenjuju djelotvorne kontramjere i ciljane finansijske sankcije u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija radi zaštite svog finansijskog sektora od rizika od pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije oružja za masovno uništenje (PN/FT/FPOMU) koji proističu iz DNRK. Države treba da preduzmu neophodne mjere za zatvaranje postojećih poslovnih jedinica, podružnica i predstavništava banaka iz DNRK na svojim teritorijama i da prekinu korespondentske odnose sa bankama iz DNRK, tamo gdje se to zahtijeva na osnovu relevantnih rezolucija SB UN.

 

Iran 

[nije promijenjeno obavještenje od februara 2020. godine]

U junu 2016. godine Iran se obavezao da otkloni svoje strateške nedostatake. Akcioni plan Irana je istekao u januaru 2018. godine. U februaru 2020. godine FATF je upozorio da Iran nije završio svoj akcioni plan. https://www.fatf-gafi.org/en/publications/High-risk-and-other-monitored-jurisdictions/Call-for-action-october-2023.html



 

[1] U junu 2016. FATF je pozdravio političku posvećenost Irana na visokom nivou da se otklone    strateškim nedostacima u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma i odluku Irana da zatraži tehničku pomoć u implementaciji Akcionog plana. Iran je od 2016. godine uspostavio sistem prijavljivanja prenosa gotovine, usvojio izmjene Zakona o borbi protiv finansiranja terorizma i svoj Zakon o sprečavanju pranja novca i usvojio podzakonski akt o sprečavanju pranja novca.

  

U februaru 2020. godine, FATF je primetio da još uvijek postoje stavke koje nisu završene i da Iran treba u potpunosti da se otkloni nedostatke u vezi sa: (1) adekvatnom kriminalizacijom finansiranja terorizma, uključujući uklanjanje izuzeća za određene grupe koje „pokušavaju da okončaju stranu okupaciju, kolonijalizam i rasizam“; (2) identifikovanjem i zamrzavanjem sredstava terorista u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija; (3) obezbjeđivanje adekvatnog i primenljivog sistema primjene mjera provjere identiteta i praćenja poslovanja klijenta (CDD mjere); (4) pokazivanjem kako vlasti identifikuju i sankcionišu nelicencirane pružaoce usluga transfera novca/vrijednosti; (5) ratifikaciju i implementaciju konvencija iz Palerma i konvencija u vezi sa finansiranjem terorizma i razjašnjavanje sposobnosti pružanja međunarodne pravne pomoći; i (6) obezbeđivanje da finansijske institucije provjere da elektronski transferi sadrže potpune informacije o nalogodavcu i korisniku.

   

[2] Države  bi trebalo da budu u mogućnosti da primijene odgovarajuće protivmjere kada ih FATF pozove na to. Države takođe treba da budu u mogućnosti da primjenjuju kontramjere nezavisno od bilo kakvog poziva FATF-a da to učine. Takve protivmjere treba da budu efikasne i proporcionalne rizicima. Napomena za tumačenje Preporuke 19 navodi primjere kontramjera koje bi zemlje mogle da preduzmu