Vlaović: Saradnja sa grčkim institucijama kulture značajna kad je u pitanju zaštita i očuvanje kulturnog nasljeđa

Objavljeno: 2022-11-24 13:00:00 Autor: Ministarstvo kulture i medija
Jake ustanove i stručni kadar osnova su za uspostavljanje kvalitetnog sistema zaštite kulturnog nasljeđa, ocijenjeno je na sastanku ministarke kulture i medija Maše Vlaović i direktora Akropoljskog muzeja Nikosa Stampolidisa.
 
Ministarka boravi u zvaničnoj posjeti Grčkoj, gdje je na sastanku sa Stampolidisom razgovarala o uspostavljanju saradnje sa institucijama kulturne baštine u Crnoj Gori.
 
Ona je istakla posebno zadovoljstvo što je u prilici da inicira saradnju sa izuzetno važnom ustanovom u ovoj oblasti, kakav je Akropoljski muzej.
 
"Saradnja sa Grčkom je značajna posebno na zaštiti i očuvanju kulturnog nasljeđa, imajući u vidu vaše bogato iskustvo, kao i činjenicu da Crna Gora u ovoj oblasti nema dovoljan broj stručnog i kvalitetnog kadra" istakla je Vlaović.
 
Ona je upoznala sagovornike sa činjenicom da je u Crnoj Gori tek nedavno otvoren studijski program konzervacije i restauracije na Fakultetu likovnih umjetnosti i predložila da stručnjaci Akropoljskog muzeja posjete Crnu Goru i održe seriju predavanja našim studentima.
 
Predloženo je i da dvije strane razmotre mogućnost za organizovanje boravka naših studenata u Atini, kako bi kroz praktični rad sa grčkim kolegama stekli nova iskustva u ovoj oblasti. 
 
Razgovarno je i o uspostavljanju institucionalne saradnje, posebno sa Centrom za konzervaciju i arheologiju i Narodnim muzejom Crne Gore na zaštiti pokretnog arheološkog materijala, formiranju javnih muzejskih zbirki i osnivanju arheoloških muzeja "in situ".
 
"Zainteresovani smo i za razmjenu stručnjaka i iskustava na sprovođenju mjera zaštite i prezentacije nepokretnih kulturnih dobara, sa akcentom na arheološke lokalitete i pozivamo vas da u najkraćem roku zajedno definišemo modele za realizovanje saradnje o kojoj smo danas razgovarali", istakla je ministarka. 
 
Direktor Stampolidis je iskazao zadovoljstvo zbog mogućnosti da sa ustanovama kulture u Crnoj Gori Akropoljski muzej uspostavi konkretnu saradnju i naveo da će dugogodišnje iskustvo koje imaju na zaštiti kulturnog nasljeđa sa zadovoljstvom prenijeti i crnogorskim kolegama.
 
"Jake ustanove i stručni kadar osnova su za uspostavljanje kvalitetnog sistema zastite kulturnog nasljeđa", istakao je direktor Akropoljskog muzeja. 
 
Nakon sastanka ministarka Vlaović je obišla Akropoljski muzej, koji je jedan od najznačajnijih muzeja na svijetu. Osnovan je 1865. godine na Akropolju, kao arheološki muzej. U novo, savremeno zdanje premješten je 2009. godine.
 
Tokom posjete Atini ministarka Vlaović je obišla i Muzej savremene umjetnosti i sastala se sa počasnim konzulom Crne Gore u Repiblici Grčkoj Vasilisom Apostolopoulos.
 
Tokom susreta sa počasnim konzulom razmijenja su mišljenja o dosadašnjoj saradnji Crne Gore i Grčke u oblasti kulture i predloženi projekti i aktivnosti koji bi dodatno osnažili odnose dvije zemlje. 
 
Sastanku su prisustvovali i ambasadorka Crne Gore u Grčkoj Ana Vukadinović, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milena Mijović Durutović i diplomatski savjetnik ministarke kulture i sporta Grčke Vasilis.