Vrata Crne Gore otvorena su za japanske investicije

Objavljeno: 2022-05-25 14:00:00 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić sastao se danas sa ambasadorom Japana u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi, Kacumatom Takahikom.

Sagovornici su ocijenili da dvije države sa dugim istorijskim trajanjem i civilizacijskim dostignućima imaju mnogo potencijala za unapređenje bilateralnih veza, kako kroz saradnju vlada, tako i kroz povezivanje naroda.

Ministar Krivokapić kazao je da saradnja sa Japanom otvara velike mogućnosti za Crnu Goru, te da su vrata naše države otvorena za japanske investicije, posebno u domenu poljoprivrede, energetike i informacionih tehnologija, imajući u vidu njihova znanja i eskpertizu.

Tokom sastanka iskazana je podrška evropskoj integraciji Crne Gore, kao i reforskim procesima sa fokusom na vladavinu prava, te pohvaljena usaglašenost sa politikama i vrijednostima EU. Govoreći o Japanu kao članici G7, šef crnogorske diplomatije je kazao da ta država predstavlja stub stabilnosti u Aziji.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), koji su iskazali interesovanje za ulaganje u energetski sektor u Crnoj Gori.