Vrijedna donacija za unapređenje postrojenja za proizvodnju medicinskog kiseonika

Objavljeno: 2024-08-14 08:26:13 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Zahvaljujući angažmanu Ministarstva zdravlja, Crna Gora je osigurala donaciju od 1.555.870 eura za unapređenje postrojenja za proizvodnju kiseonika u Kliničkom centru Crne Gore. Ova sredstva, obezbijeđena kroz saradnju Ministarstva zdravlja i Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, omogućavaju postizanje lokalnih standarda čistoće medicinskog kiseonika od 99,5% ± 0,2%.

Realizacijom donacije značajno će se ojačati kapaciteti zdravstvenog sistema, posebno u osiguravanju stabilnih zaliha medicinskog kiseonika visoke čistoće što je od ključnog značaja za liječenje pacijenata u kritičnim stanjima, svakodnevne operacije i hitne intervencije.

Zahvaljujući aktivnoj ulozi Ministarstva zdravlja, koje je iniciralo i koordinisalo ovu saradnju, Crna Gora je još jednom demonstrirala svoju posvećenost jačanju zdravstvenog sistema. Kroz strateško partnerstvo s Globalnim fondom, Ministarstvo zdravlja je uspjelo osigurati značajnu podršku koja će omogućiti ne samo unapređenje infrastrukture, već i dugoročno osigurati adekvatne zalihe medicinskog kiseonika, ključnog za očuvanje zdravlja i života pacijenata. Ova saradnja je primjer efikasnog djelovanja i uspješnog privlačenja međunarodnih sredstava u cilju unapređenja zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.