Vujović: MKM prepoznaje i podržava KotorArt kao značajan element kulturne ponude Crne Gore

Objavljeno: 2024-07-16 10:16:00 Autor: Ministarstvo kulture i medija

Ministarstvo kulture i medija u kontinuitetu pruža podršku Kotor artu, prepoznajući ga kao značajan element kulturne ponude Crne Gore, a otvaranje ove manifestacije na Dan državnosti Crne Gore ima posebno simboličko značenje jer povezuje ovu kulturnu manifestaciju sa značajnim datumom u crnogorskoj istoriji

To je poručila ministrka kulture i medija dr Tamara Vujović otvarajući Međunarodni festival Kotor Art.

"Kotor Art promoviše naslijeđe i znanja Kotora i Crne Gore na međunarodnoj sceni, kao i dostignuća međunarodne scene kod nas. Ministarstvo kulture i medija pruža u kontinuitetu podršku Kotor artu, prepoznajući ga kao značajni element kulturne ponude Crne Gore.Ta podrška ogleda se u statusu festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, finansijskoj podršci, logistici - u smislu korišćenja kototorskog starog zatvora, pa do našeg prisustva danas ovđe i na svim manifestacijama koje se organizuju pod imenom Kotor art", rekla je Vujović.

Po njenim riječima, "otvaranje 13. jula, na Dan državnosti Crne Gore ima posebno simboličko značenje jer povezuje kulturnu manifestaciju sa značajnim datumom u crnogorskoj istoriji. I večeras je naša obaveza, kao i svakoga dana u godini, da naglasimo značaj kulture i umjetnosti u očuvanju i promociji nacionalnog identiteta i istorijskog nasleđa, ali i promociji vrijednosti mira, slobode, samostojnosti i inerkulturalnosti. Održati se kroz autoritet sopstvenosti ali i otvorenosti za sve specifičnosti i razlike. Nekako kako je Kotor oduvijek znao živjeti i bivstvovati, kao što to treba i moderna Crna Gora."

Ona je kazala i da Kotor Art doprinosi jačanju kulturne scene Crne Gore, promoviše muzičko stvaralaštvo i čuva sjećanja na uglednog duhovnika i jednog od najistaknutijih crnogorskih kulturnih radnika, osnivača, onoga koji je razumio vrijednost interkulturalizacije na međunarodnom nivou.

"Stvarnost diktira svijesti emocije i daje osjećanjima formu i snagu. Nekad se neki događaj nameće posebnom silinom, i u duši ga doživljavamo kao nešto kolosalno, kao kulminaciju stvaralaštva. Tada je samo bitno to da se u duši taj dio realnosti prepozna kao užareno jezgro koje je nezaobilazno u životu jednog čovjeka. Takav nezaobilazni centar je danas osjećanje da se oko nas, među zidinama Starog grada, dešava nešto neizrecivo lijepo – a to su don Brankovi Dani muzike, posvećeni čuvenom kotorskom svešteniku, intelektualcu i kulturnom radniku, čija je ljubav prema muzici i kulturi bila duboko ukorijenjena u njegovom životu i radu, a koji su opet dio šireg kulturnog događaja - Međunarodnog festivala Kotor Art," poručuje Vujović.

"Neka beskraj ovog grada teče kroz vjekove, okupljajući ljude, pozivajući i prizivajući nas da budemo njegov dio u slavu kulture. A "Pjesme iz Bajerna" (Carmina Burana) poput davno pjevanih u Srednjem vijeku po trgovima, tavernama i pjacama, pjesme koje su slavile život i prirodu, neka proslave smisao i večeras na otvaranju Kotor Art festivala. Neka najpoznatija pjesma iz ovog djela, "O Fortuna", koja je posvećena boginji Sreće, a čiji točak simbolizuje promjene sudbine, ne zna za podjelu na izvođače i gledaoce, ne zna ni za kakvu podjelu. Ona je univerzalni poziv na bolju budućnost. Neka zvona zvone!" zaključila je Vujović.

Ovo je 23. izdanje festivala, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Opštine Kotor, Evropske unije i UNESCO.

Međunarodni festival KotorArt i Don Brankovi dani muzike počeo je 13.jula na Dan državnosti Crne Gore, ispred katedrale sv. Tripuna. Na otvaranju je nastupio Simfonijski orkestar i hor Narodnog pozorišta opere i baleta Albanije, kao i dječiji hor JU OŠ Narodni heroj Savo Ilić iz Kotora, koji su izveli monumentalno djelo Karla Orfa, Carmina burana, a otvaranje je bilo posvećeno maestru Miroslavu Miru Homenu.