Xhurreta-Mužaći: Povećati učešće mladih iz manjinskih nacionalnih zajednica u političkom i društvenom životu

Objavljeno: 2024-10-18 13:00:00 Autor: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Mladi su glavni stub budućnosti svake zemlje, saglasni su v.d. generalnog direktora za zaštitu i unapređenje prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica Arben Xhurreta i ministarka mladih i djece Republiek Albanije Bora Mužaći.Integracija mladih u društevni i politički život i pozicije odlučivanja izozov je budućnost I integracione puteve zemalja regiona, istakla je Mužaći.

Xhurreta je iskoristio priliku da sa ministarkom razgovara i o položaju manjinskih naroda i modelima za unapređenje saradnje po pitanju uključivanja većeg broja studenata/kinja iz Crne Gore na studijskim programima univerziteta u Republici Albaniji. On je ministarku informisao o aktivnostima koje Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava sprovodi u cilju zaštite i unapređenja prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. Xhurreta je naveo da je u porastu i zastupljenost pripadnika/ca manjinskih naroda u državnim institucijama,ali i da je sve veća zastupljenost mladih u političkom i društvenom životu.

U kontekstu razvijanja saradnje po pitanju učešća mladih iz manjinskih nacionalnih zajednica u političkom i društvenom životu sagovornici su saglasni da istu treba dalje unaprijediti u smislu konkretnijih zajedničkih aktivnosti.