Zatvaranje predmeta K.P.M. Limited protiv Crne Gore i Radivojević protiv Crne Gore

Komitet ministara Savjeta Evrope je 6. septembra 2023. godine na svom 1473. sastanku donio konačnu rezoluciju CM/ResDH(2023)224 o zatvaranju predmeta K.P.M. Limited protiv Crne Gore (br. 38448/21 i 60069/21  i Radivojević protiv Crne Gore (br. 48908/16). 

Podsjećanja radi, Evropski sud za ljudska prava u predmetima K.P.M. Limited protiv Crne Gore i Radivojević protiv Crne Gore donio je odluke 30. marta 2023. godine, budući da su strane u postupku postigle prijateljsko poravnanje i s tim u vezi, Kancelarija zastupnika pristupila je pravovremenom izvršenju predmetnih odluka. 

Konačno, Evropski sud je, nakon što je formalno obaviješten o postizanju prijateljskih poravnanja tužene države i podnosilaca predstavki, a nakon sto se uvjerio da su poravnanja zasnovana na poštovanju ljudskih prava zajemčenih Konvencijom ili njenim Protokolima, odlučio da izbriše predmetne predstavke sa liste predmeta. Komitet ministara je zaključio da su ispunjeni kriterijumi koji se zahtijevaju članom 39 stav 4 Konvencije, čime su u konačnom zatvoreni navedeni predmeti. 

Predmetne odluke izvršene su u propisanom roku, čime je nastavljeno postizanje dobrih rezultata Crne Gore u izvršenju odluka Evropskog suda.