Zatvaranje predmeta Nešić protiv Crne Gore pred Komitetom ministara Savjeta Evrope

Komitet ministara Savjeta Evrope, 13. decembra 2023. godine, na 1484. sastanku zamjenika Ministara, donio je Rezoluciju o zatvaranju predmeta Nešić protiv Crne Gore.

Predmetna Rezolucija donijeta je nakon što je Komitet ministara, vršeći nadzor nad izvršenjem presude Nešić protiv Crne Gore, ocijenio da su sve mjere koje je država Crna Gora preduzela u postupku izvršenja, na osnovu člana 46 stav 1 Konvencije, donijete.

Podsjećanja radi, presuda Nešić protiv Crne Gore tiče se nezakonitog miješanja u pravo podnosioca predstavke na mirno uživanje imovine zbog oduzimanja zemljišta koje je posjedovao u zoni morskog dobra, bez sprovođenja formalne eksproprijacije i plaćanja ikakve naknade od strane države. Evropski sud za ljudska prava utvrdio je stoga povredu člana 1 Protokola br. 1 uz Konvenciju (zaštita imovine). 

U postupku izvršenja predmetne presude, Vlada Crne Gore dostavila je Komitetu ministara Akcioni izvještaj u kojem je predstavila sve generalne i individualne mjere koje je Crna Gora preduzela u postupku izvršenja, u cilju okončanja ustanovljene povrede i otklanjanja njenih posljedica, te sprječavanja budućih sličnih povreda.

Usvajanjem Rezolucije i zatvaranjem konkretnog predmeta nastavljeno je postizanje dobrih rezultata Crne Gore u izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava.