Zatvaranje predmeta Siništaj i Pajović protiv Crne Gore

Komitet ministara Savjeta Evrope je 18. oktobra 2023. godine na svom 1478. sastanku donio konačnu rezoluciju CM/ResDH(2023)291 o zatvaranju predmeta Siništaj i Pajović protiv Crne Gore (br. predstavki 37625/21 i 56823/21). 

Podsjećanja radi, Evropski sud za ljudska prava u predmetu Siništaj i Pajović protiv Crne Gore donio je odluku 25. maja 2023. godine, budući da su strane u postupku postigle prijateljsko poravnanje i s tim u vezi, Kancelarija zastupnika pristupila je pravovremenom izvršenju predmetne odluke. 

Konačno, Evropski sud je, nakon što je formalno obaviješten o postizanju prijateljskog poravnanja tužene države i podnosilaca predstavki, a nakon sto se uvjerio da je poravnanje zasnovano na poštovanju ljudskih prava zajemčenih Konvencijom ili njenim Protokolima, odlučio da izbriše predmetne predstavke sa liste predmeta. Komitet ministara je zaključio da su ispunjeni kriterijumi koji se zahtijevaju članom 39 stav 4 Konvencije, čime je u konačnom zatvoren navedeni predmet. 

Predmetna odluka izvršena je u propisanom roku, čime je nastavljeno postizanje dobrih rezultata Crne Gore u izvršenju odluka Evropskog suda.