Završen Arhus karavan

Arhus karavan, koji je pokrenulo Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, u saradnji sa Eko fondom, Agencijom za zaštitu životne sredine i Arhus centrima iz Podgorice, Berana, Nikšića i Kolašina, završen je danas u opštini Herceg Novi.

Karavan, koji je trajao dvije sedmice, prošao je svih 25 opština u Crnoj Gori. U svakoj opštini, predstavnici Ministarstva, Eko fonda i Agencije su održali prezentacije i edukacije sa ciljem promocije novog Zakona o upravljanju otpadom, predstavljanja novina u Zakonu, te razmjene mišljenja sa građanima.

S obzirom na to da je u organizaciji ovog projekta učestvovao svaki zaposleni, počev od službenika pa do resornog ministra Vladimira Martinovića, Arhus karavan je uspješno realizovan u svakoj crnogorskoj opštini.

Napominjemo da je Arhus karavan važan korak ka boljoj informisanosti i edukaciji građana o zaštiti životne sredine, čime se u praksi sprovode principi Arhuske konvencije. Shodno tome, održane su tri prezentacije.

U ime Ministarstva prezentovan je novi Zakon o upravljanju otpadom koji je usvojen u aprilu ove godine. Glavne odrednice na koje Zakon obavezuje su uspostavljanje sistema proširene odgovornosti proizvođača, zabrana upotrebe plastičnih kesa, kao i zabrana plastike za jednokratnu upotrebu, i obaveza selektivnog sakupljanja otpada.

Predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, između ostalog, predstavili su kontuinirani rad na sprovođenju Arhuske konvencije.

Predstavnici Eko-fonda predstavili su aktivnosti Eko-fonda u oblasti zaštite životne sredine, način finansiranja, te buduće stabilne izvore prihode koji će se ostvariti po osnovu novog Zakona o upravljanju otpadom, a koje će Eko-fond investirati kroz ekološke projekte.

Ekonomski instrumenti imaju ključnu ulogu u postizanju ciljeva sprečavanja nastanka otpada i upravljanjem istim, a posebno u kontekstu obezbjeđivanja neophodnih finansijskih sredstava za ispunjavanje obaveza iz podoblasti - Upravljanje otpadom u okviru Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 - životna sredina i klimatske promjene

Prezentaciji tema Arhus karavana prisustvovali su predstavnici opštine, komunalnih preduzeća, nevladinih i turističkih organizacija i zainteresovani građani.

Tokom trajanja Arhusa podijeljeni su platneni cegeri, a sve u cilju smanjenja upotrebe plastičnih kesa.

Podsjećamo da će, od oktobra ove godine, prema Zakonu o upravljanju otpadom, biti zabranjena upotreba laganih plastičnih kesa debljine zida od 15 do 50 mikrona na prodajnim mjestima, dok će upotreba kesa debljine do 15 mikrona biti dozvoljena.