ZAVRŠENA XVI LJETNJA ŠKOLA JEZIKA I KULTURE „CRNA GORA MOJA POSTOJBINA“

Objavljeno: 2024-07-30 11:23:00 Autor: MDI

U ponedeljak, 29. jula o.g. na Ivanovim Koritima povodom završetka ovogodišnje Ljetnje škole jezika i kulture „Crna Gora moja postojbina“ održana je predstava, kao i svečana dodjela diploma polaznicima Škole.

Predstavi i dodjeli diploma prisustvovao je ministar dijaspore Mirsad Azemović koji se, ovom prilikom, susreo sa polaznicima Škole i osjetio dio atmosfere koja je vladala tokom njihovog desetodnevnog boravka na Ivanovim Koritima. Ministar Azemović istakao je zadovoljstvo povodom uspješno organizovane šesnaeste po redu Ljetnje škole, te najavio unapređenje ovog izuzetno značajnog projekta Ministarstva, kako u dijelu programa, tako i u samoj organizaciji. Dodatno, izrazio je sigurnost da će djeca sa sobom ponijeti nova znanja o zemlji svojih predaka – svojoj postojbini, ali i lijepa sjećanja na druženje, nova prijateljstva i poznanstva koja će trajati i nakon završetka Škole, bez obzira na jezičku i prostornu udaljenost.

Tokom desetodnevnog boravka, učenja i druženja, Školu na Ivanovim koritima pohađalo je 35 polaznika, uzrasta od 9 do 15 godina, iz Italije, Hrvatske, Švedske, Njemačke, Srbije i Turske. Cilj Škole je, da djeca i mladi koji zive van Crne Gore, kroz igru i zabavu, unaprijede znanje crnogorskog jezika, te upoznaju kulturnu i istorijsku baštinu zemlje porijekla.

Djeca iz dijaspore imala su priliku da na zabavan način upoznaju svoju postojbinu, putem obrazovnih radionica iz crnogorskog jezika, istorije, geografije, muzicke i likovne umjetnosti i sportskih aktivnosti. Važan dio programa predstavljalo je i upoznavanje sa crnogorskim narodnim običajima, pjesmama i igrama iz pojedinih krajeva Crne Gore. 

U okviru Škole, organizovane su i edukativne posjete Cetinju, podlovcenskom selu Dolovi, Mauzoleju na Lovcenu, posjeta Avanturistickom parku Gorica, kao i učešće na centralnoj proslavi manifestacije “Dani dijaspore-iseljenika”.