Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NADJAČAJMO TIŠINU - ZAUSTAVIMO NASILJE U PORODICI

Objavljeno: 25.01.2013. 17:26 Autor: ORR

Odjeljenje za rodnu ravnopravnost Ministarstva pravde i ljudskih prava, u saradnji sa Sistemom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori i Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju, Misije u Crnoj Gori, pokrenulo je kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici”, pod sloganom Nadjačajmo tišinu. Zaustavimo nasilje u porodici. Tim povodom, u ponedjeljak, 26. novembra, u hotelu Podgorica održan je okrugli sto na temu «Nasilje u porodici» sa ciljem da se sagleda trenutno stanje kada je u pitanju međuinstitucionalna saradnja i napredak u sprečavanju nasilja u porodici, te uspješnosti u implementaciji Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Na okruglom stolu koji je okupio predstavnike Vlade Crne Gore, predstavnike Sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, Misije u Crnoj Gori, kao i predstavnike institucija koje se bave implementacijom Zakona o zaštiti od nasilja u porodici najavljeno je i formiranje Političkog kluba za borbu protiva nasilja u porodici koji će u kontinuitetu vršiti nadzor i sprovoditi mjere neophodne za stvaranje svih uslova za punu realizaciju Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i Protokola o postupanju u slučajevima porodičnog nasilja. Takođe, najavljeno je i formiranje Lige Izuzetnih muškaraca koja će, na dobrovoljnoj osnovi, okupiti muškarce koji će biti svojevrsni promoteri kampanje protiv nasilja u porodici.

“16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici” je međunarodna kampanja koju je pokrenuo prvi Institut za globalno žensko liderstvo i podržao Centar za žensko globalno liderstvo 1991. godine. Učesnice/i Kampanje obilježavaju datume između 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava, kako bi simbolično povezale/i nasilje nad ženama sa ljudskim pravima i naglasile/i da takvo nasilje predstavlja kršenje ljudskih prava. Ovaj period od 16 dana takođe naglašava druge važne datume, uključujući i 29. novembar – Međunarodni dan braniteljica ljudskih prava, 1. decembar – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a i 6. decembar – Godišnjicu Montrealskog masakra.

Preko 4100 organizacija iz 172 zemlje učestvuje u Kampanji 16 Dana aktivizma protiv nasilja u porodici od 1991.g.

U Crnoj Gori ova kampanja se već duži niz godina obilježava putem organizovanja različitih aktivnosti koje imaju za cilj da podignu svijest javnosti o ovom problemu i pozovu sve relevantne subjekte i javnost da se uključe u suzbijanje nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

Posebni ciljevi ovogodišnje kampanje su podizanje svijesti javnosti o Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, koji je stupio na snagu u avgustu 2010. godine i Protokolu o postupanju institucija u slučajevima nasilja u porodici, koji je potpisan 25. novembra 2011. godine, kao i postizanje bolje vidljivosti i uticaja koje na javnosti imaju aktivnosti multidisciplinarnih timova.

U julu 2012. godine UNDP (Program Ujedinjenih nacija za razvoj) sproveo je Studiju o nasilju u porodici i nasilju nad ženama u Crnoj Gori sa ciljem da se doprinese boljem razumijevanju nasilja u porodici i nasilja nad ženama, kao i njegovog uticaja na društvene odnose i razvoj društva uopšte. Takođe, dobijeni podaci istraživanja predstavljaju osnove za konkretne promjene stavova u odnosu na problem nasilja i društvenih posljedica koje nasilje izaziva. Istraživanje javnog mnjenja je realizovano na uzorku od 1.103 ispitanika u 17 crnogorskih opština.

Neki od glavnih nalaza istraživanja:

- Svaka treća žena u Crnoj Gori žrtva je nekog vida nasilja

- Velika većina građanki i građana Crne Gore, njih čak 92%, smatra da postoji nasilje u porodici u Crnoj Gori

- Nasuprot visokom procentu onih koji smatraju da postoji nasilje u porodici Crnoj Gori, samo mali procenat, njih 13%, je spremno da govori o ličnom iskustvu sa nasiljem

- Svaka treća osoba u Crnoj Gori ne bi bila spremna da prijavi nasilje u porodici

- Svaka četvrta osoba u Crnoj Gori smatra da je žrtva odgovorna za nasilje jer ga «izaziva svojim postupcima».

- U Crnoj Gori se često tolerišu «blaži» i prepoznaju samo eksplicitni oblici porodičnog nasilja.

- Žrtve nasilja u porodici najčešće su žene i djeca, dok su muškarci prepoznati kao nasilnici.Građani i građanke Crne Gore nedovoljno poznaju nadležnosti institucija koje se bave zaštitom žrtava nasilja jer smatraju da se treba obratiti policiji i centru za socijalni rad, a zanemaruju ulogu sudova i tužilaštva

-Svaka četvrta osoba u Crnoj Gori smatra da postoje situacije u kojima je fizičko nasilje opravdano

- Svaka treća osoba u Crnoj Gori ne bi bila spremna da prijavi nasilje u porodici zbog niskog povjerenja u efikasnost institucija, straha, patrijarhalnog shvatanja porodičnih odnosa kao nečega u šta se nipošto ne treba miješati, kao i zbog sumnje u to da se problem nasilja u porodici može zaustaviti i prevazići.

Detaljne rezultate i zaključke istraživanja možete pronaći na web adresi:

http://www.gendermontenegro.me/wp-content/uploads/2012/07/Studija-o-nasilju-u-porodici-i-nasilju-nad-zenama-u-CG_Jul-2012.pdf


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?