Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Protokol o izmjenama i dopunama Sporazuma o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine (TRIPS) stupio je na snagu 23. januara 2017. godine

Objavljeno: 13.02.2017. 16:18 Autor: Lazar Otašević
Protokol o izmjenama i dopunama Sporazuma o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine (TRIPS) stupio je na snagu 23. januara 2017. godine

Protokol o izmjenama i dopunama Sporazuma o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine (TRIPS) stupio je na snagu 23. januara 2017. godine, u skladu sa stavom 3 člana X Sporazuma o osnivanju STO tj. dostavljenjem instrumenta ratifikacije od strane dvije trećine članica STO. Izmjenama i dopunama TRIPS-a se definišu nova i fleksibilnija pravilima intelektualne svojine u oblasti javnog zdravlja, a koja imaju za cilj da se zemljama u razvoju i najmanje razvijenim zemljama olakša pristup ljekovima, pod uslovom da nemaju ili imaju ograničene kapacitete za proizvodnju svojih generičkih verzija patentiranih ljekova, posebno u slučajevima pojave epidemija. 

Crna Gora je završila ratifikacionu procedure još tokom 2013. godine (9. septembar 2013. godine). Zakon o potvrđivanju Protokola o izmjenama i dopunama Sporazuma TRIPS objavljen u je u Službenom listu Crne Gore - "Međunarodni ugovori", broj 6/2013 od 24.7.2013. godine. Kada je u pitanju EU, ovaj proces je okončan 2007. godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?