Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministarstvo ekonomije priprema Vladin izvještaj o pregledu trgovinskih politika

Objavljeno: 09.12.2017. 16:27 Autor: Ministarstvo ekonomije
Ministarstvo ekonomije, u koordinaciji sa nadležnim resorima, a vezano za obaveze preuzete članstvom u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), priprema Vladin izvještaj o pregledu trgovinskih politika (TPR - Trade Policy Review).

Pregled trgovinskih politika je najznačajnija aktivnost nakon pristupanja Crne Gore STO i priprema se u formi dva izvještaja, i to Izvještaja STO Sekretarijata (Reports by the Secretariat) i Izvještaja Vlade (Reports by the Government), a što je ustaljena praksa za sve članice Organizacije.

Vladin dokument ima za cilj da pruži sažet opis najznačajnijih ekonomskih i monetarnih politika po sektorima i mjerama i biće usmjeren na ključne i buduće aktivnosti Vlade, ali i razvojne projekte u različitim sektorima.

Imajući u vidu da Crna Gora prvi put radi ovaj dokument, Ministarstvo ekonomije je u proteklom periodu organizovalo niz pripremnih sastanaka sa nadležnim resorima, a kako bi do kraja decembra Izvještaj bio usvojen.

Takođe, predstavnici STO-a boravili u Crnoj Gori u cilju izrade Izvještaja STO Sekretarijata. Organizovano je preko 30 sastanaka sa predstavnicima crnogorskih institucija, biznis udruženja i akademskih institucija na kojima je razmatran Izvještaj Sekretarijata STO-a o trgovinskim politikama Crne Gore. Organizaciju posjete je koordiniralo Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova. Predstavnici STO sekretarijata su izrazili zadovoljstvo saradnjom i kvalitetom odgovora uključenih institucija.

Podnošenje izvještaja se vrši na periodičnoj osnovi, pa tako četiri najveće trgovinske nacije (SAD, EU, Japan i Kina) izvještaje podnose svake dvije godine. Pregled trgovinskih politika za ostale članice se vrši na svake četiri godine, odnosno na svakih šest godina, zavisno od učešća u svjetskoj trgovini, s tim što je moguće produžavanje ovog perioda za najmanje razvijene zemlje i zemlje u razvoju. Vezano za pomenuto, članice razmatraju mogućnost da se od 2019. godine izvještajni period produži.

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?