Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

IN MEMORIAM: Veselin R Đuranović

Objavljeno: 29.12.2020. 20:43 Autor: uzd

U Podgorici je u 93. godini umro Veselin Radovanov Đuranović, istaknuti crnogorski revolucionar, učesnik Narodno-oslobodilačkog rata, angažovani društveno-politički radnik.

Pravni fakultet završio je u Mostaru, aktivno je učestvovao u obnovi zemlje. Bio je dugogodišnji uspješni predsjednik opštine Danilovgrad.

Više godina je bio na čelu Matice iseljenika Crne Gore, radu ove ustanove je dao nemjerljiv doprinos. Organizovao je Kongres crnogorskih iseljenika na Cetinju 1989.godine, kada su se po prvi put u svojoj matičnoj državi okupili crnogorski iseljenici sa svih kontinenata.

Za vrijeme njegovog mandata Matici iseljenika je od strane Predsjedništva SFRJ dodijeljeno visoko državno priznanje-Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vijencem, čime je ova ustanova na svoju dvadesetpetogodišnjicu osnivanja dobila nagradu ,,zbog naročitih zasluga u njegovanju kulturno-prosvjetnih aktivnosti kod jugoslovenskih iseljenika kao i znaćajnog doprinosa razvijanju veza sa svojom domovinom..”

Tokom svoje višedecenijske radne karijere je bio i ministar u Vladi Crne Gore (od 1978. do 1982). Za svoj dugogodišnji državni i društveni angažman je odlikovan Ordenom zasluga za narod, Ordenom rada, Ordenom Republike, Ordenom za vojne zaluge, a dobitnik je i Nagrade oslobođenja Danilovgrada.

Veselin R. Đuranović je bio angažovan i u procesu obnove državnosti Crne Gore, ostajući u potpunosti vjeran , očuvanju crnogorskog identiteta, te njegovanju crnogorske kulturne baštine.

Ostaće upamćen kao istinski crnogorski patriota koji je aktivno ućestvovao u društveno političkom radu svoje države i do kraja bio posvećen idealima antifažizma.
.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?