Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predstavnici Uprave za dijasporu posjetili R.S. Makedoniju

Objavljeno: 11.02.2021. 14:09 Autor: uzd
U R.S. Makedoniji je 04.02.2021. godine, direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović i pomoćnik direktora mr.sc. Ivan Jovović, bili su u radnoj posjeti organizacijama dijaspore – iseljenika i održali sastanke sa predstavnicima crnogorskih iseljeničkih udruženja u Ambasadi Crne Gore u Skoplju, uz prisustvo ambasadorke Marije Petrović i II sekretara Ivane Šikmanović. Među predstavnicima crnogorskih iseljeničkih udruženja, sastancima su prisustvovali: Boro Popivoda i Alija Redžić , Danijela Nešovska(Crnogorska zajednica u R.S. Makedoniji), Medo Balić, Faruk Osmanagić(Savez iseljenika u R.S. Makedoniji) i Miroljub-Miro Orlandić(Istraživački centar „Montenegrin“).

UZD

Direktor Uprave za dijasporu govorio je o realizaciji predpopisne kampanje u 2021. godini, napominjući da tokom 2020. godine zbog pandemije korona virusa, prethodno dogovorene aktivnosti nijesu realizovale. U tom smislu, na prijedlog direktora Uprave za dijasporu, učesnici sastanka bili su saglasni da treba u što kraćem roku formirati zajedničku komisiju koja će se baviti ovom tematikom. Istaknuto je i da u predpopisnoj kampanji treba odraditi različite programe u formi tribina i drugih manifestacija u mjestima i gradovima gdje postoji veća koncentracija crnogorskih iseljenika.
Predstavnike organizacija dijaspore – iseljenika, posebno je interesovalatema i pitanje dobijanja statusa crnogorskog državljanstva. Ova tema već godinama zaokupljuje pažnju naših iseljenika i veoma je značajna za formiranje čvršćih veza sa državom maticom, posebno kada je riječ o mlađim generacijama.
Pomoćnik direktora mr.sc. Ivan Jovović je ukazao da Strategija saradnje sa dijasporom – iseljenicima 2020.-2023. omogućava razmatranje potreba o potencijalnim izmjenama i dopunama Zakona o crnogorskom državljanstvu i da će o toj tematici odlučivati nadležni državni organi, a da će svi zainteresovani članovi o odlukama na ovu temu biti blagovremeno obaviješteni i kao i do sada imati podršku i saradnju Uprave za dijasporu.

UZD

Istraživački centar „Montenegrin“zajedno sa Zajednicom Crnogoraca u R.S. Makedoniji i koordinacijom Ambasade Crne Gore, početkom marta 2021. godine organizovaće manifestaciju „Dani Crne Gore u R.S. Makedoniji“. Shodno utvrđenom planu 01. marta tekuće godine bio bi prezentovan projekat koji je finansirala Uprava za dijasporu „Crnogorski iseljenici i njihovi potomci u RS Makedoniji“. Takođe, u okviru ove manifestacije istog dana bila bi realizovana izložba „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo“, a nakon toga i prezentacija izložbe „Od Medove do Lovćenske vile“, povodom obilježavanja 105-godišnjice stradanja crnogorskih iseljenika.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?