Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predstavnici Uprave za dijasporu u službenoj posjeti organizacijama dijaspore – iseljenika u Nišu

Objavljeno: 11.02.2021. 14:18 Autor: uzd
Tokom radne posjete u R. Srbiji, direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitorvić i pomoćnik direktora mr.sc. Ivan Jovović su 05.02.2021. godine u Nišu održali radni sastanak sa Milošem Paovićem, predsjednikom Udruženja Crnogoraca Jugoistočne Srbije. Ovom prilikom predstavnici Uprave za dijasporu obišli su spomenik serdara Jola Piletića koji se nalazi na starom groblju u Nišu.
Niško staro groblje je iz XVIII vijeka i na njemu su sahranjeni brojni proslavljeni ratnici, pjesnici, industrijalci. Tu počiva i serdar Jole Piletić, čuveni crnogorski vojskovođa, junak i državnik.
Serdar Jole Piletić je pored svojih odlikovanja i poseban simbol svih naših iseljenika na jugu Srbije. On je u Nišu došao 1879. godine, poslije neslaganja sa knjazom Nikolom, a u tom periodu preci većine Crnogoraca su se naselili na ovom području, upravo kada je on živio u Nišu.

UZD

Prošle godine je Udruženje Crnogoraca jugoistočne Srbije, u saradnji sa Upravom za dijasporu Crne Gore, uspješno realizovalo projekat sanacije i konzervacije spomenika Jolu Piletiću, čija će rekonstrukcija biti izvršena tokom ove godine i time će još jednom biti ukazano na veliki istorijski doprinos serdara Piletića.
Osim navedenog, prvi put na ovom području Republike Srbije će Crnogorska nacionalna zajednica, koja je organizovana u okviru Crnogorskog vijeća, imati svoje prostorije sa kancelarijom u centru grada, čija će vrata biti otvorena za sve predstavnike naše dijaspore u Nišu. Zvanično otvaranje ovih prostorija je predviđeno 03.03.2021. godine, a tada će se održati i određene kulturne i promotivne aktivnosti. U sklopu navedenih aktivnosti, biće realizovana i izložba „Od Medove do Lovćenske vile“, povodom obilježavanja 105-godišnjice stradanja crnogorskih iseljenika.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?