Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uspješno završeni pregovori za zaključivanje Sporazuma o bezbjednosnim procedurama za razmjenu i zaštitu tajnih podataka između Crne Gore i Evropske unije

Objavljeno: 20.05.2010. 20:34 Autor: Direkcija za zaštitu tajnih podataka
Danas su u Briselu uspješno završeni pregovori za zaključivanje Sporazuma o bezbjednosnim procedurama za razmjenu i zaštitu tajnih podataka između Crne Gore i Evropske unije. Pregovaračke timove su predvodili, u ime Vlade Crne Gore Savo Vučinić, direktor Direkcije za zaštitu tajnih podataka i u ime Evropske Unije Dejvid Galovej, zamjenik generalnog direktora u Direkciji za bezbjednost, sigurnost, komunikacije i informacione sisteme.

Pregovorima je prisustvovao i šef Stalne misije Crne Gore pri EU ambasador Aleksandar Andrija Pejović.
Šef crnogorskog pregovaračkog tima gospodin Savo Vučinić je izjavio :
» S obzirom na značajne ostvarene rezultate u procesu pridruživanja Evropskoj uniji razmjena tajnih podataka iz oblasti zajedničke spoljne, bezbjednosne i odbrambene politike, će biti sve zastupljenija u odnosima sa EU. Zaključivanje ovog Sporazuma, je još jedan dokaz odlične saradnje i međusobnog povjerenja između naše države i institucija Evropske unije. «
Sporazumom se definšu bezbjednosne procedure za razmjenu i zaštitu tajnih podataka, ekvivalenti oznaka tajnosti, obaveza bezbjednosnog provjeravanja lica koja će pristupati EU tajnim podacima, način prijema, odnosno dostave tajnih podataka i dr.

Sporazumom je definisano da će Direkcija za zaštitu tajnih podataka, vršiti nadzor nad sprovođenjem sporazuma, te u saradnji Savjetom Evropske Unije i Evropskom komisijom utvrditi bezbjednosne aranžmane za implementaciju Sporazuma.

Razmjena tajnih podataka sa EU će se obavljati između centralnih registara EU i Crne Gore, a preko podregistra Misije Crne Gore pri EU.

Zaključivanje Sporazuma uslijediće uskoro po okončanju zakonskih procedura EU i Crne Gore.



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?