Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Snaženje kapaciteta u procesu pristupanja je ključ ka članstvu u EU

Snaženje kapaciteta u procesu pristupanja je ključ ka članstvu u EU
Datum objave 29.04.2021 16:39 | Autor KEI

Ispis Štampaj stranicu


U pravcu nastavka kvalitetnog i efikasnog ispunjavanja prioriteta iz pregovaračkog procesa, Bugarska i Crna Gora će intenzivirati saradnju u dijelu unapređenja znanja i sticanja potrebnih vještina crnogorske administracije u koordinaciji i planiranju evropskih politika, s ciljem postizanja veće efikasnosti u našem pristupnom procesu, ali i upoznavanja s obavezama koje nas čekaju nakon samog pristupanja, dogovoreno je na sastanku glavne pregovaračice Zorke Kordić sa direktoricom Diplomatskog instituta Bugarske, Tanjom Mihajlovom.

KEI

Kordić je ukazala da je za ispunjenje ključnog strateškog cilja, članstva u EU, neupitno važno kontinuirano jačanje i edukacija administracije na svim nivoima o obavezama koje pristupni proces podrazumijeva, kako bi se istovremeno osigurala i operativnost, ali i adekvatna motivacija u dinamici ispunjavanja obaveza.
Posebno se osvrnula na prioritete i planove Vlade u pristupnim pregovorima s EU, ukazavši na značaj i predanost reformama u poglavljima 23 i 24. Poručila i da u novom pristupu pregovorima pretočenom u novoj metodologiji vidimo mehanizam za snažnije političko upravljanje proširenjem EU i veći akcenat na političkom dijalogu sa državama članicama EU.

Imajući u vidu reputaciju Diplomatskog instituta i bogato iskustvo iz pregovaračkog procesa koje posjeduju predstavnici bugarskih institucija, sagovornice su dogovorile intenziviranje saradnje između Kancelarije za evropske integracije i Diplomatskog instituta Bugarske.

Navedena saradnja će se realizovati u formi radionica, obuka i treninga za službenike Kancelarije za evropske integracije, kao i za službenike drugih resora, s ciljem razmjene znanja i iskustva iz pregovaračkog procesa.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE