Мања слова Већа слова РСС

Најаве

11.05.2021

Министарка просвјете, науке, културе и спорта, проф. др Весна Братић у званичној посјети Србији

10.05.2021

Сјутра укидање наплатне рампе на путу Мељине - Петијевићи

10.05.2021

Ванредна конференција за медије потпредсједника Владе др Дритана Абазовића поводом мишљења ВК

07.05.2021

Конференција за медије поводом представљања нових епидемиолошких мјера

06.05.2021

ДОПУНА НАЈАВЕ: Конференција за медије након 23. сједнице Владе ЦГ у 14.30

06.05.2021

Министар вањских и европских послова Републике Хрватске боравиће сјутра у званичној посјети ЦГ

06.05.2021

У четвртак, 06. маја 23. сједница Владе ЦГ

05.05.2021

Мађарски министар вањских послова и трговине сјутра у званичној посјети Црној Гори

03.05.2021

Посјета комесара Вархељија ЦГ поводом прве испоруке Пфизер/БиоНТецх вакцина које финансира ЕУ

01.05.2021

Регионални директор СЗО за Европу у званичној посјети Црној Гори

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Честитка министарке Тамаре Срзентић поводом Свјетског дана слободе медија

Честитка министарке Тамаре Срзентић поводом Свјетског дана слободе медија
Датум објаве 03.05.2021 12:00 | Аутор МЈУ | Извор: Министарство јавне управе

Испис Штампај страницу


Слобода медија није само предуслов за демократију, она је суштина демократије. Слободни медији говоре у име свих грађана и грађанки и указују на све друштвене аномалије и недостатке, а нама у јавној управи помажу да на прави начин препознамо гдје је неопходно унаприједити наш рад, како би јавна управа била прави сервис грађана. 

Сви новинари и новинарке у Црној Гори треба да буду охрабрени да слободно говоре и да отварају јавне дебате од друштвеног значаја, а наша обавеза је да креирањем јавних политика допринесемо успостављању амбијента у којем медији могу слободно и професионално да извјештавају.

Наша визија је Црна Гора у којој новинарке, новинари и медији могу слободно да раде, у безбједном окружењу и на уређеном тржисту, без обзира на њихову уређивачку политику. У којој постоје медијски плурализам и разноврсност медија који су оснажени да отварају све теме на објективан и етичан начин уз пуно поштовање стандарда професије, али и Црна Гора чији су грађанке и грађани медијски писмени да препознају различите форме дезинформација.

Зато заједно треба да подспјешујемо услове и моделујемо културу у којој ће се снажно афирмисати професионално новинарство и подстицати слобода мисли и говора. Слободна ријеч ће увијек наћи пут до грађана, да нас подстакне да пажљивије слушамо, функционалније размишљамо, да будемо бољи једни према другима.

Свјесна сам колико је изазовно данас у мноштву догађаја и дезинформација, у ситуацији коју је наметнула пандемија коронавируса, професионално обављати новинарски посао, који захтјева много одрицања. Посљедњи догађаји – говор мржње, вербални и физички напади на новинаре и новинарке обавезују нас да дјелујемо снажније и проактивније како безбједност медијских посленика не би била нарушена. Ова Влада је показала спремност да у Кривичном законику направи измјене и да се напад на новинаре третира као напад на службено лице.

Веома смо свјесни и других изазова са којима се медији у Црној Гори суочавају. Кроз Континуирани дијалог са медијима разговарала сам са готово 50 представника медија са којима заједнички тражимо најбоље начине и рјешења да побољшамо услове за адекватан положај новинара и углед медијске професије. Циљ нам је да направимо синтезу свих препознатих изазова и проблема која ће нам бити полазна основа за израду прве Медијске стратегије, а из које ће проистећи Акциони план за наредни период. 

Министарство јавне управе, дигиталног  друштва и медија је партнер свим медијима и медијским организацијама у Црној  Гори,  уз пуно уважање независности и уређивачких политика,  са циљем да помогне у изградњи здраве, одрживе и јаке медијске сцене која је отпорна на притиске било које врсте и слободна да ради на професионалан и етичан начин уз поштовање закона, начела струке и највиших међународних стандарда у области медија.

Свима којима је слободна јавна ријеч луча, оружје и штит, захвална на вашој посвећености и храбрости којом обављате свој посао, честитам Свјетски дан слободе медија.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ, ДИГИТАЛНОГ ДРУШТВА И МЕДИЈА