Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić primio ambasadora Hrvatske Veselka Grubišića

Objavljeno: 22.12.2020. 13:45 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Premijer Crne Gore gospodin prof. dr Zdravko Krivokapić razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Nj. E. g. Veselkom Grubišićem.

Kao ključne teme razgovora izdvojile su se pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, izgradnja jadransko-jonske magistrale, kao i stvaranje uslova za zatvaranje jedinog otvorenog pitanja između dvije zemlje – pitanja Prevlake.

Premijer Krivokapić potvrdio je da je Crna Gora nedvosmisleno okrenuta evropskim integracijama, što je, kako je rekao, potvrđeno nedavno i u Briselu, a na tom putu hrvatsko iskustvo može biti dobar primjer i smjernica za naše dalje korake. Kao zvaničan stav Hrvatske amabasador Grubišić istakao je nastavak pružanja pomoći Crnoj Gori na evropskom putu u vidu ekspertize, učešća u tvining projektima i ostalim formama pogodnim za obje zemlje.

Kada je riječ o jadransko-jonskoj magistrali sagovornici su se usaglasili da je njena izgradnja od velikog interesa, ne samo za Crnu Goru i Hrvatsku, već i za čitav region. Premijer Krivokapić istakao je važnost što skorijeg definisanja konačnog plana i projekta, kako bi se njegovoj realizaciji što prije pristupilo.

Ambasador Grubišić podsjetio je da Hrvatska podržava i unaprjeđenje putne infrastrukture i veze Crne Gore sa Srbijom i regionom uopšte, te što brže povezivanje sa Koridorom 10, što će, između ostalog, uticati povoljno na crnogorski turizam.

Krivokapić i Grubišić usaglasili su se da je neophodno ubrzati prekogranični promet i izrazili uvjerenje da će predstojeća turistička sezona, uprkos i daljem trajanju pandemije COVID-19, a uz nadu u skoru primjenu vakcine, biti znatno uspješnija od prethodne.

Pitanje Prevlake identifikovano je kao jedino otvoreno pitanje između dvije zemlje, a sagovornici su istakli funkcionalnost postojećeg režima i pokazali otvorenost da se ulože napori kako bi se došlo do trajnog rješenja, na obostrano zadovoljstvo.

Zdravko Krivokapić - Veselko Grubišić (22.12.2020.)


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?