Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Abazović, Mitrović i Sekulović boravili u službenoj posjeti Opštini Pljevlja

Objavljeno: 23.12.2020. 19:15 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore

Danas su potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i v.d. direktor Uprave policije Vesko Damjanović, boravili u službenoj posjeti Opštini Pljevlja.

U razgovoru sa predsjednikom te opštine Igorom Golubovićem i njegovim saradnicima, Abazović je naglasio da je želja njegova i ministara bila da odmah na početku posjete Pljevlja, imajući u vidu probleme sa kojima se građani tog grada susrijeću. ,,Pljevlja su bila šeher kad mnogi gradovi u Crnoj Gori to nijesu i zaslužuju drugačiji odnos državne vlasti. Pljevlja su do sada puno davala državi, a država se prema njima maćehinski odnosila. Taj diskriminatorski odnos se pod hitno mora promijeniti i ova Vlada će raditi u tom pravcu", kazao je Abazović.

Predsjednik Opštine Pljevlja upoznao je predstavnike Vlade sa najznačajnijim projektima vrijednim za poboljšanje kvaliteta života u Pljevljima, naročito onim koji se tiču oblasti zaštite životne sredine u dijelu infrastrukture, projekata vodosnabdijevanja, upravljanja otpadnim vodama, daljinskog grijanja Pljevalja, kao i dinamici realizacije projekata sanacije dvije crne ekološke tačke - deponije pepela i šljake na Maljevcu i flotacionog jalovišta u Gradcu. Golubović je govorio i o značaju realizacije projekata ekološke rekonstrukcije bloka I Termoelektrane, odnosno značaju Pljevalja kao energetsko-rudarskog centra za ekonomsku stabilnost države.

Delegacija Vlade se na insistiranje ministra unutrašnjih poslova sastala sa svim predstavnicima odborničkih klubova. Abazović je naglasio da su se, iako percipiraju različito određene stvari, usaglasili oko jednog zajedničkog zaključka.

,,Iz Pljevalja se više ne smiju slati poruke koje nijesu u skladu sa multinacionalnim i multivjerskim Pljevljima. Ovo je grad koji je vjekovima obilježen suživotom i međunacionalnim skladom i iz Pljevalja više ne smiju da se šalju poruke koje nijesu u tom duhu", kazao je Abazović.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović pozvao je odbornike u lokalnom parlamentu da aktivno rade u pravcu čuvanja međuvjerskog sklada, te da kroz svoje nastupe daju doprinos suživotu u Pljevljima.

Potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović i ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović posjetili su Rudnik uglja Pljevlja i Termoelektranu Pljevlja i razgovarali sa njihovim rukovodstvima. Razgovaralo se o perspektivi tih preduzeća i izazovima koje će donijeti prilagođavanje energenata evropskom zakonodavstvu. Naglašeno je da je neophodna ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja. 

,,Nova Vlada će insistirati na tome da se u javnim preduzećima prekine sa javašlukom i da se od rukovodstava traži odgovoran odnos prema javnim dobrima", naglasio je Abazović.

Ministar ekologije prof. dr Ratko Mitrović rekao je da će raditi na rješavanju gorućih ekoloških problema u Opštini Pljevlja i stvaranju uslova za zdrav život građanki i građana Pljevalja. 

,,Moramo ispratiti proces ekološke rekonstrukcije Termoelektrane, pozabaviti se Rudnikom uglja, asfaltnom bazom, odlaganjem otpada, otpadnim vodama, sječom šuma na teritoriji Opštine Pljevlja i na najkonstruktivniji način pronaći rješenja. U tu svrhu ćemo angažovati i NVO sektor, domaće i strane eksperte, organizovati okrugle stolove kako bismo dobili stručna mišljenja i predloge". 

Ministar je saopštio da je neophodno definisati procese razvoja opštine u ekološkom i prostornom smislu na najbolji mogući način i što prije otpočeti aktivnosti sa tim u vezi. 

,,Učinićemo sve u našoj moći da u Pljevljima stvorimo uslove za smanjenje štetnih uticaja na životnu sredinu".

.

Dritan Abazović, Sergej Sekulović i Ratko Mitrović - Pljevlja (23.12.2020.)


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?