Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Borovinić Bojović: Intenzivno pregovaramo kako bi vakcina protiv koronavirusa što prije stigle u Crnu Goru

Objavljeno: 30.12.2020. 20:00 Autor: Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo zdravlja ulaže intenzivne napore kako bi prve doze vakcine protiv koronavirusa u Crnu Goru stigle što prije, kazala je ministarska zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović na konferenciji za novinare koja je jutros održana u Vladi Crne Gore.

Borovinić Bojović je saopštila da bi vakcinacija u Crnoj Gori trebalo da počne krajem januara, da će biti dobrovoljna, a da prioritet u vakcinisanju imaju osobe starije od 80 godina. Ministarka je kazala i da Ministarstvo zdravlja ima intenzivne sastanke sa EU i COVAX inicijativom, kao i posebno sa proizvođačima kako bi vakcine što prije stigle u Crnu Goru.

"Očekujemo da krajem januara vakcinacija u Crnoj Gori počne ukoliko se bilateralni pregovori nastave ovim tempom" - saopštila je dr Borovinić Bojović.

Ministarka je kazala da je Evropska komisija usvojila paket pomoći od 70 miliona eura za pomoć zemljama Zapadnog Balkana i izrazila posebnu zahvalnost komesaru za proširenje, gospodinu Oliveru Varheljiju koji je, kako je navela, pokazao posebnu brigu prema svim zemljama Zapadnog Balkana smatrajući ih veoma važnim partnerima

Borovinić Bojović je naglasila i da je razlog čekanja na vakcine u Crnoj Gori i taj što prethodna Vlada nije vodila nikakve bilateralne pregovore sa proizvođačima, osim što je potpisana COVAX inicijativa, koja je takođe bila ugrožena.

"Kada je u pitanju COVAX inicijativa, sve pregovore koje je vršila Crna Gora prije dolaska nove Vlade nije do kraja završila. Državna garancija za vakcine koja je trebalo da bude blagovremeno uplaćena, nije bila uplaćena, te da je na taj način doveden u pitanju protokol koji je potpisan sa COVAX inicijativom" - kazala je ona.

Ministarka je naglasila da je zdravstveni sistem bio prinuđen da sa Ministarstvom vanjskih poslova veoma brzo odreaguje i da državna garancija bude uplaćena 15. decembra, za šta su, kako je naglasila, imali samo par dana.

"Prethodno Ministarstvo zdravlja nije vršilo bilateralne dogovore sa pregovaračima EU niti pojedinačnim proizvođačima kao što su to radile druge zemlje u regionu. Zbog toga smo mi morali brzo da reagujemo i uspostavimo sve moguće konekcije, kako bi blagovremeno započela vakcinacija u Crnoj Gori"- istakla je Borovinić Bojović.

Direktor Instituta za javno zdravlje, dr Igor Galić, predstavio je akcioni plan vakcinacije.

"U organizaciji Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, a uz tehničku podršku regionalne kancelarije SZO formiran je multidisciplinarni tim koji ima za cilj nabavku i distribuciju vakcine. Taj tim je imao svoje aktivnosti u protekle dvije nedjelje i zaključno sa 31. decembrom on će biti kompletiran." - kazao je Galić.

Ministarka zdravlja je dodala da će pristizanje vakcina biti etapno te da će prvo biti vakcinisano stanovništvo starije dobi iznad 80 godina, kao i osjetljive grupe koje imaju određene komorbiditete.

"Starački domovi i zdravstveni radnici će takođe biti vakcinisani. Nakon toga kreće ostala vakcinacija koja će se odnositi po prioritetima. Vakcinacija je dobrovoljna te se nadam da će odziv građana biti dobar" - kazala je ministarka zdravlja.

Ona je kazala i da informacije sa terena pokazuju da se odnos stanovništva prema vakcinaciji u Crnoj Gori mijenja na bolje.

"Vakcina koja dođe u Crnu Gora mora biti bezbjedna, efikasna i sa dobrim kvalitetom i to će sigurno biti ispoštovano" zaključila je ministarka zdravlja.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?