Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Krivokapić boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Herceg Novom: Prioritet preispitivanje privatizacija HTP “Boka” i Bolnice Meljine

Objavljeno: 05.01.2021. 16:45 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić boravio je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi, koja je i prva zvanična posjeta premijera Crne Gore ovoj lokalnoj upravi u poslednjih gotovo četiri godine.

Tokom sastanka sa predsjednikom Opštine, Stevanom Katićem i njegovim saradnicima istaknuto je da su prioritet Vlade Crne Gore preispitivanje privatizacija HTP “Boka” i Bolnice Meljine, decentralizacija i unapređenje uslova za funkcionisanje lokalnih samouprava, kao i uspješna realizacija projekata koji su u najboljem interesu grada i države.

Predstavnici Vlade Crne Gore su dobili detaljne informacije o aktuelnoj situaciji i problemima u Herceg Novom koji zahtijevaju njihovo hitno djelovanje. Dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivira komunikacija lokalne uprave sa resornim ministarstvima, po svim pitanjima koja su od značaja za grad.

„Interes nam je da podignemo kvalitet života. Karakter pomenutih problema je takav da zadire u potrebe života građana i investitora, jer naša zemlja teži da u ekonomskom dijelu preporodi dosadašnji pristup. Investitori su nam potrebni da bi nam pomogli da podignemo kvalitet života i naravno da se obezbijedi zapošljavanje mladih ljudi koji su kompetentni, kako bi ostajali ovdje u ovom divnom gradu i čitavoj Crnoj Gori doprinosili njenom razvitku", poručio je premijer Krivokapić.

Krivokapić je kazao da je Herceg Novi grad sa kojim ima ličnu, posebnu vezu, ali i jedna od opština u kojima je opozicija do sada održavala vlast i služila na dobro svim njenim građanima.

On je istakao da živa riječ predstavlja osnov dobre saradnje, zbog čega će posjete i razgovori sa predstavnicima lokalnih uprava biti uobičajena praksa Vlade i jedan novi početak saradnje, koji će sigurno voditi ka boljitku svih koji žive u Crnoj Gori.

„Ova Vlada želi da riješava probleme, da rezultat bude mjera njenog djelovanja, a da zadovoljstvo građana bude primarno", poručio je Krivokapić.

Predsjednik Opštine Stevan Katić istakao je zadovoljstvo činjenicom da je Herceg Novi među prvim opštinama koje je premijer Krivokapić posjetio, podsjetivši na činjenicu da zvanične posjete prethodnog premijera nije bilo za poslednjih četiri godine. Najznačajnija pomenuta pitanja su privatizacija HTP “Boka”, Bolnice Meljine, kao i eventualna buduća privatizacija Instituta “Dr Simo Milošević”, naglasio je nakon sastanka predsjednik Katić. On je kazao da je dogovorena koordinacija između Vlade i lokalne uprave, kako bi konačno riješili problem koji na to čeka već 15 godina.

„Razgovarali smo prije svega o pitanju brojnih loših privatizacija koje nismo mogli da riješimo kada je u pitanju prethodni period, i zaista mi je drago da se već krenulo u rješavanje brojnih i nagomilanih pitanja", rekao je Katić, dodavši da ovo nije problem samo u Herceg Novom, već i u drugim crnogorskim opštinama.

On je dodao da je jedna od tema razgovora bilo i učešće Vlade u pitanju ukidanja putarine na putu Meljine-Sitnica, što je prepoznato kao dugogodišnji problem, jer kako je kazao Katić, ne može biti na ponos gradu i državi plaćanje putarine za dio magistralnog puta. Opština Herceg Novi će tim povodom obnoviti dopis koji je već upućivan prethodnoj Vladi koja nije imala sluha za rješavanje tog pitanja. Predlog Opštine je da se u budžetu za 2021. godinu opredijeli oko 4 miliona eura za otplaćivanje koncesije.

Katić je naglasio i da je tokom sastanka istaknuto zadovljstvo nedavnom posjetom ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, tokom koje su otvorena pitanja izgradnje škole u Igalu, ali i privođenja namjeni brojnih zadužbina u našem gradu.

Teme sastanka premijera Krivokapića i čelnika Opštine bile su i: početak gradnje zaobilaznice oko Herceg Novog, status privatizacionog aranžmana Brodogradilišta Bijela, odobrenje za pristajanje kruzera u luku Zelenika, projekti na Luštici, izgradnja puta na Žageru, završetak projekta izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i vraćanje ingerencija lokalnoj samoupravi, posebno kada je u pitanju upravljanje morskim dobrom. U tom pogledu, postignuta je apsolutna saglasnost za potrebom da se JP “Morsko dobro” decentralizuje.

Sastanku su prisustvovali i saradnici Premijera, a u ime Opštine Herceg Novi: predsjednik Skupštine opštine Nikola Samardžić, potpredsjednici Opštine Miloš Konjević i Vesna Samardžić, glavni administator Nenad Đorđević i savjetnik predsjednika Jovan Subotić.

Zdravko Krivokapić - radna posjeta opštinama Herceg Novi i Kotor (05.01.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?