Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Radulović sa članovima Parlamentarne grupe za JIE u Bundestagu: Parlamentarna međudržavna saradnja od posebnog značaja za evropski put Crne Gore

Objavljeno: 14.01.2021. 20:00 Autor: MVP

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas, tokom prvog dana posjete SR Njemačkoj, sa predsjedavajućim Josipom Juratovićem i ostalim članovima Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu u Bundestagu.

 

Ministar Radulović je istakao da susreti sa njemačkim zvaničnicima predstavljaju jasan signal vanjskopolitičkog opredjeljenja nove Vlade, imajući u vidu da je to ujedno i prva organizovana posjeta nakon stupanja na dužnost šefa crnogorske diplomatije. Naglasio je da su sadržajni odnosi Podgorice i Berlina izuzetno značajni za naš evropski put, koji predstavlja jedan od ključnih postulata našeg vanjskopolitičkog operedjeljenja. Dijalog na visokom nivou i intenzivna saradnja na svim poljima mora ostati glavno obilježje odnosa naše dvije države, istakao je ministar Radulović.


Ministar Radulović je detaljno upoznao sagovornike sa trenutnim političkim procesima u Crnoj Gori. Informisao je o pozivu koji je predsjednik Vlade uputio predsjednicima države i Skupštine, u cilju prevazilaženja blokade funkcionisanja sistema koja karakteriše trenutnu crnogorsku političku zbilju.

 

Predsjedavajući Juratović čestitao je ministru Raduloviću na novoj funkciji, te potvrdio snažnu podršku SR Njemačke evropskim aspiracijama Crne Gore, uz ocjenu da su kvalitetne reforme ključ daljeg napretka i društvenog razvoja. On je, zajedno sa svojim kolegama, poručio da Crnoj Gori predstoji zahtjevan period u kojem će imati snažnu podršku SR Njemačke u svim oblastima od značaja za proces pregovora sa EU. Ukazao je na značaj dijaloga između različitih nosilaca vlasti, i istakao da Evropska unija, suprotno vjerovanjima mnogih, u svoju porodicu neće primiti stabilokratije, već samo i isključivo zrele demokratije.

 

Sastanak je bio prilika da ministar Radulović sa sagovornicima razmijeni mišljenja o aktuelnim pitanjima koja se tiču trenutne političke situacije u Crnoj Gori.

 

Pored predsjedavajućeg Juratovića, sastanku su prisustvovali Eberhard Breht (SPD), Karl-Hajnc Bruner (SPD), Renata Alt (FDP), Tomas Haker (FDP), Fridrih Ostendorf (Zeleni) i Aleksander Noj iz Ljevice.

FOTO i VIDEOhttps://www.flickr.com/photos/vladacg/albums/72157717886146373

Ministarstvo vanjskih poslova 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?