Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Premijer Krivokapić učestvovao na tradicionalnom AmCham događaju „Otvoreno s premijerom“: Kreirati poslovni ambijent na zadovoljstvo svih

Premijer Krivokapić učestvovao na tradicionalnom AmCham događaju „Otvoreno s premijerom“: Kreirati poslovni ambijent na zadovoljstvo svih
Datum objave 09.03.2021 17:25 | Autor Kabinet predsjednika Vlade

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić poručio je da je jedan od najvažnih stubova Vlade digitalna transformacija, koja je, kako je naveo, neophodan preduslov daljeg razvoja Crne Gore u svim oblastima javne uprave i društva i okosnica ekonomskog rasta.

Premijer Krivokapić učestvovao je na događaju „Otvoreno s premijerom“, koji tradicionalno organizuje Američka privredna komora, a na kom je predstavljen novi Izvještaj o poslovnom ambijentu za period 2019-2020.

Krivokapić je kazao da Vlada želi da kreira poslovni ambijent na zadovoljstvo svih zainteresovanih strana, te da razvojne politike definiše, na osnovu dijaloga sa glavnim partnerima.

Predsjednik AmCham, gdin Nikola Tripković kazao je da ih raduje spremnost Vlade Crne Gore da blagovremeno i adekvatno uključi Američku privrednu komoru u najranije faze razmatranja propisa od značaja za poslovni ambijent, te podrži njihovu platformu “Partnerstvo za bolje poslovno okruženje”,

Predsjednik Vlade rekao je da je dosljedna primjena zakonskih propisa preduslov za suzbijanje sive ekonomije, naglasivši da će Vlada, kako bi rješila to pitanje, u narednom periodu raditi na poboljšanju poreske politike kroz izmjene poreskog zakonodavstva i jačanje administrativnih kapaciteta.

Na pitanje da li Vlada planira adekvatno smanjenje poreza i doprinosa na teret poslodavaca, kao odgovarajući balans povećanju troška za minimalnu zaradu, Krivokapić je odgovorio da je cilj Vlade da zajedno sa partnerima, radi na pronalasku optimalnog rješenja, odnosno određenog smanjenja poreskog opterećenja rada, kako bi se kompenzovali troškovi za poslodavce koji su rezultat povećanja minimalne zarade.

Krivokapić je rekao da se nada da će Zakon o radu biti izmijenjen i to na način kako bi svi bili zadovoljni. On je istakao da je mjera svega kvalitetan radni odnos, kako bi korist imali radnik i poslodavac, ali i država. Premijer je istakao da je u trenutnoj situaciji najbitnije obezbjediti zaštitu zaposlenih sa jedne strane, kao i fleksibilnije poslovanje poslodavaca, sa druge strane, u smislu ostvarivanja prava iz rada i po osnovu rada, na dostojanstven način i u duhu normi koje je zakonodavac propisao.

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke, kazala je da je godina iza nas ukazala na potrebu poboljšanja digitalnih usluga, ali i istakla mogućnosti u novim sektorima, uključujući digitalnu zdravstvenu zaštitu, te da nije iznenađujuće što je baš Američka privredna komora uvidjela da se ovaj trend razvija i počela da istražuje kombinacije spajanja zdravstva i tehnologije u Crnoj Gori.

Trenutni zdravstveni izazov, pocrtala je ambasadorka u svom obraćanju, zahtijeva zajedničku energiju, marljivost i predanost zajednici, kao i da je ponosna na finansijsku pomoć koju je Američka ambasada obezbjedila preko Crvenog krsta, preko donacija u vezi sa COVID-om, te više od 300.000 američkih dolara bolničke opreme širom zemlje.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE