Мања слова Већа слова РСС

Најаве

11.05.2021

Министарка просвјете, науке, културе и спорта, проф. др Весна Братић у званичној посјети Србији

10.05.2021

Сјутра укидање наплатне рампе на путу Мељине - Петијевићи

10.05.2021

Ванредна конференција за медије потпредсједника Владе др Дритана Абазовића поводом мишљења ВК

07.05.2021

Конференција за медије поводом представљања нових епидемиолошких мјера

06.05.2021

ДОПУНА НАЈАВЕ: Конференција за медије након 23. сједнице Владе ЦГ у 14.30

06.05.2021

Министар вањских и европских послова Републике Хрватске боравиће сјутра у званичној посјети ЦГ

06.05.2021

У четвртак, 06. маја 23. сједница Владе ЦГ

05.05.2021

Мађарски министар вањских послова и трговине сјутра у званичној посјети Црној Гори

03.05.2021

Посјета комесара Вархељија ЦГ поводом прве испоруке Пфизер/БиоНТецх вакцина које финансира ЕУ

01.05.2021

Регионални директор СЗО за Европу у званичној посјети Црној Гори

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Премијер Кривокапић честитао Свјетски дан слободе медија

Премијер Кривокапић честитао Свјетски дан слободе медија
Датум објаве 03.05.2021 10:30 | Аутор Кабинет предсједника Владе

Испис Штампај страницу


Предсједник Владе Црне Горе, проф. др Здравко Кривокапић честитао је Дан слободе медија, поручивши да је слобода у свакој области, посебно медијска, императив актуелне Владе.

"Слобода изражавања је један од основних темеља сваког демократског друштва и може се остварити само у слободном медијском окружењу. Наш циљ је да створимо позитивно правно окружење, које поштује улогу медија у друштву и које осигурава поштовање слободе и плурализма медија", казао је премијер Кривокапић.

Премијер је поручио да су слободни и независни медији кључни чинилац демократије и темељ друштвеног дијалога.

"Само тоталитаран и аутистичан систем може бити самозадовољан постигнутим резултатима у било којој области људског дјелања. Бити аутокритички настројен, или прихватати конструктивне, на егзактности и емпирији утемељене критике, не значи одавати личне слабости, несигурност и скептичност. Преиспитивање личних ставова и потеза, одлика су здравине и зрелости како појединца, тако и цјелокупног друштва. Критике које смо као држава у процесу приступања добили од релевантних институција и организација ЕУ, нису неосноване и не зависе од тога да ли на нас неко гледа са симпатијама или не. Такви закључци су дошли као резултат објективних истраживања релевантних и компетентних аналитичара. Није тешко направити боље резултате у области слободе медија од оних који су оптерећени хипотеком, од бившег режима заробљених медија и који у свом салду садрже убиства, рањавања, прогоне, пријетње и узнемиравања новинара. Ми морамо и желимо много више од тога", казао је Кривокапић.

Премијер је нагласио да је актуелна Влада Црне Горе покретањем Континуираног медијског дијалога посвједочила својим примјером да хоће са медијском заједницом да подијели и искуства и обавезе и да све оно што је Уставом и законима предвиђено, спроведе у дјело.

"Усвајање Медијске стратегије, припрема Закона о аудиовизуелним медијским услугама као и интензивна сарадња са Савјетом Европе и другим међународним партнерима када су у питању закони о националном јавном сервису, само су неки од корака које предузимамо и које ћемо убудуће предузимати како би се удаљили од мрачне уни или биполарне медијске слике свијета. Црна Гора је држава свих њених грађана и грађанки и Влада је у обавези да креира демократски амбијент у којем ће за све представнике и репрезенте грађана бити мјеста на слободном и објективном медијском простору наше државе. Наш циљ је да ниједан режим, институција или појединац не могу рачунати да медијска слобода, медији или медијски посленици и њихова професионална етика икада више могу бити нечији плијен или таоци. Слобода никада није извјестан и доступан објекат у руци. Она се стиче у динамици и борби. Желим свим медијима и њиховим посвећеницима пуно снаге, воље, ентузијазма, истинољубља и правдољубља како би се борили и изборили за слободу. Ваша мисија никада не може бити материјално достојно вреднована, али без Ваше непоколебљивости и посвећености, ниједно модерно друштво не може се сматрати напредним", наводи се у честитки премијера Кривокапића.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ