Мања слова Већа слова РСС

Најаве

11.05.2021

Министарка просвјете, науке, културе и спорта, проф. др Весна Братић у званичној посјети Србији

10.05.2021

Сјутра укидање наплатне рампе на путу Мељине - Петијевићи

10.05.2021

Ванредна конференција за медије потпредсједника Владе др Дритана Абазовића поводом мишљења ВК

07.05.2021

Конференција за медије поводом представљања нових епидемиолошких мјера

06.05.2021

ДОПУНА НАЈАВЕ: Конференција за медије након 23. сједнице Владе ЦГ у 14.30

06.05.2021

Министар вањских и европских послова Републике Хрватске боравиће сјутра у званичној посјети ЦГ

06.05.2021

У четвртак, 06. маја 23. сједница Владе ЦГ

05.05.2021

Мађарски министар вањских послова и трговине сјутра у званичној посјети Црној Гори

03.05.2021

Посјета комесара Вархељија ЦГ поводом прве испоруке Пфизер/БиоНТецх вакцина које финансира ЕУ

01.05.2021

Регионални директор СЗО за Европу у званичној посјети Црној Гори

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Абазовић честитао Свјетски дан слободе медија: Инсистираћемо на повећању зарада, саморегулацији и промјени законодавног оквира

Абазовић честитао Свјетски дан слободе медија: Инсистираћемо на повећању зарада, саморегулацији и промјени законодавног оквира
Датум објаве 03.05.2021 13:42 | Аутор Кабинет потпредсједника Владе

Испис Штампај страницу


Потпредсједник Владе Црне Горе др Дритан Абазовић честитао је 3. мај, Свјетски дан слободе медија, наводећи да црногорски радници у медијима данас обављају своје послове у врло тешким условима, окружени проблемима нарочито у домену слободе изражавања и неопходности реформе законодавног оквира. „То је системски проблем на који годинама упозорава и Европска комисија у својим извјештајима, а који најсликовитије одражава демократску развијеност Црне Горе. Због тога, Влада ће се залагати првенствено за апсолутну примјену, али и промјену законодавног оквира који уређује медије”, навео је Абазовић.

Потпредсједник Абазовић истакао је да је неопходан озбиљан рад на рјешавању потреба новинара, фоторепортера, сниматеља, али и свих других запошљених у медијима. „Првенствено мислим на висину зарада, које су у медијског сфери, с озбиром на озбиљност и одговорност које тај посао носи са собом, заиста неприхватљиво ниске. То је проблем који за собом вуче мноштво других проблема, попут кршења Етичког кодекса и непостојеће саморегулације у медијима. Свако ко обавља свој посао предано и професионално треба да буде адекватно за то и плаћен”.

Новинарство у Црној Гори је, током деценија, много пута било на мети многих парадржавних и криминалних структура, подсјећа потпредсједник Абазовић, напомињући да су посљедице тога убиство главног и одговорног уредника листа „Дан", Душка Јовановића, покушај убиства новинарке „Вијести" Оливере Лакић, напади на истраживачког новинара Туфика Софтића, хапшење истраживачког новинара Јова Мартиновића, али и неки од најсвјежијих – попут напада на главног уредника недјељеника Монитор Есада Кочана. „Најегзактнији примјер немања медијске слободе је Јавни сервис, јер је, још увијек, у служби одређених структура бившег режима. Да и не говоримо о мноштву других, свакодневних притисака и застрашивања кроз које пролазе новинари у Црној Гори, а о којима се ћути, јер се, нажалост, доживљавају као нормалност. Зато ћемо иницирати да се у измјене Кривичног законика уврсти и она у дијелу пооштравања казни за нападе на новинаре, сниматеље и фоторепортере, али и, након што је недавно предложен Савјет РТЦГ-а, покренути пријеко потребне реформе у Јавном сервису ”.

Медијима у Црној Гори мора бити омогућен несметан рад, у адекватним условима, уз потпуну слободу изражавања која се, према одредбама Европске конвенције за заштиту људских права и слобода, може ограничити само ако је тако нешто прописано законом, засновано на легитимном циљу и неопходно у демократском друштву, напомиње још потпредсједник Владе др Абазовић. „То је нешто на чему држава Црна Гора, на свом путу европских интеграција, мора инсистирати. На крају, желим да се захвалим свим одговорним и савјесним медијима који, и поред тешких околности, својим радом неуморно доприносе да Црна Гора буде ближе европској заједници народа, и да им кажем да ће Влада Црне Горе, док год будем њен чинилац, радити на томе да слобода медија не буде нешто за шта се само декларативно залаже једном годишње, већ истински имплементирана вриједност у нашем друштву”, закључио је Абазовић.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ