Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Održana simulaciona vježba na temu afrička kuga svinja u okviru Projekta „Spremnost zemalja Balkana u slučaju pojave afričke kuge svinja“

Objavljeno: 2021-08-23 16:00:00 Autor: UBHVFP
U organizaciji FAO ( Organizacija za hranu i poljopriredu Ujedinjenih nacija) 18. i 19. avgusta 2021. godine u Podgorici je održana simulaciona vježba na temu afrička kuga svinja. Ova vježba je dio FAO projekta asistencije balkanskim zemljama u utvrđivanju i jačanju sopstvenih kapaciteta za pravovremenu i svrsishodnu reakciju u slučaju izbijanja afričke kuge svinja, naroćito opasne zarazne bolesti svinja za koju ne postoji vakcina niti adekvatna terapija. 

Grupa od 20 ljudi, zaposlenih u sektoru veterine Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i privatnih veterinara, pod mentorstvom FAO eksperata za zdravlje životinja, je simulirala reakciju veterinarske službe u slučaju pojave afičke kuge svinja u Crnoj Gori.

U toku prvog dana vježbe izršene su dvije posjete gazdinstvima u okviru simulacije sumnje na bolest i to jedna na komercijalnoj farmi i druga na malom domaćinstvu. Cilj ovih terenskih posjeta je vježbanje sprovođenja procedura u slučaju postavljene sumnje na bolest, uključujuću ulaz na farmu i izlaz iz farme uz poštovanje svih biosigurnosnih principa i mjera, kliničko i patomorfološko ispitivanje, uzorkovanje i sprovođenje epidemiološkog uviđaja – sve na isti način kako bi se odigralo i u slučaju stvarne sumnje.

Drugog dana je nastavljeno sa aktivnostima koje su za cilj imale preduzimanje mjera na farmama u slučaju potvrde bolesti, kao i vježbanje stamping out procedura, uključujući depopulaciju, neškodljivo uklanjanje i dezinekciju. U drugom dijelu vježbe bilo je riječi i o pojavi ove  bolesti kod divljih svinja. 

FAO je 2019. godine u Crnoj Gori organizovao radionicu o biosigurnosmim mjerama, afričkoj kugi svinja kod divljih svinja i biosigurnosti u lovu. U 2020. godini fokus je prebačen na online sastanke i treninge, a nešto kasnije za ovu godinu je planirana i serija treninga za lovce kako bi se kompletirale aktivnosti na učvršćivanju pripremljenosti Crne Gore za pojavu afričke kuge svinja.

Iako ljetnji period možda i nije najbolje vrijeme za terenske vježbe, i situacija sa virusom COVID-19 je nepredvidiva, vježba je uspješno organizovana.


Sve informacije o bolesti afričke kuge svinja, dostupne su na sajtu Uprave, na sledećem linku: 


Slike sa simulacione vježbe: