Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана ИВ сједница Социјалног савјета

Објављено: 10.12.2011. 00:41 Аутор: Министарство рада и социјалног срарања

Данас је одржана ИВ сједница Социјалног савјета Црне Горе.

Сједницом је предсједавао министар рада и социјалног старања и предсједник Социјалног савјета Црне Горе Суад Нумановић.

На сједници Социјалног савјета Црне Горе именована је Радна група која ће радити на изради новог Општег колективног уговора. Радну групу чине представници свих социјалних партнера: Владе Црне Горе, Уније послодаваца, и Савеза Синдиката И Уније слободних синдиката. Радна група ће на првој сједници дати предлог Споразума о примјереном продужењу рока важећих измјена и допуна ОКУ који ће омогућити да радна група квалитетно припреми нови ОКУ.

На сједници је разматран Предлог Закона о забрани злостављања на раду и дато је позитивно мишљење. Закон својим одредбама предиђа превентивне мјере И поступак заштите у случају злостављања на раду.

Чланови Савјета разматрали су Предлог Националне стратегије запошљавања и развој људских ресурса 2012-2015 и дали своје позитивно мишљење И пуну подршку , оцјењујући Прелог као изузетно добар материјал. Стратегија је урађена уз помоћ пројекта “Реформа тржишта рада и развој радне снаге” ИПА 2008. Циљ стратегије је стварања бољих услова за отварање радних мјеста и истовемено са тим улагање у људски капитал у сврху подизања нивоа запослености и унапређење економске конкуретности Црне Горе. Мјере и активности који су шире дефинисани у Стратегији конкретизоватће се кроз израду Годишњих акционих планова. Стратегијом је предвиђено формирање Националног савјета за запошљавање и развоја људских ресурса, који ће координирати спровођење активности.

Социјални савјет је такође оцијенио да, не оспоравајући право изражавања различитих мишљења И ставова поводом актуелне економско-социјалне ситуације И најваљеног протеста, је неопходно уз уважавање границе толаранције И међусобног разумијевања, одржати дух отвореног социјалног дијалога, добре комуникације И уважавања аргумената, као најбољег инструмента демократије.

ПР Служба

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?