Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Роћен учествовао на конференцији Групе пријатеља сиријског народа у Истанбулу

MVPEIМинистар вањских послова и европских интеграција Милан Роћен учествовао је данас у Истанбулу на Другој конференцији Групе пријатеља сиријског народа, на позив министра вањских послова Турске Ахмета Давутоглуа.

Конференцију, на којој су учествовали шефови дипломатија ЕУ, САД, Арапске лиге, Заједнице исламских држава и низа других земаља, отворио је предсједник Владе Турске Реџип Ердоган. Он је послао поруку охрабрења сиријском народу и, измедју осталог, указао на моралну обавезу МЗ да помогне и заустави насиље, као и на важност осигурања механизама за пружање хуманитарне помоћи, истовремено оцијенивши да је поштовање Резолуције УН једини начин да се криза у Сирији ријеши. Сви учесници су потенцирали хитност заустављања насиља над цивилним становништвом, како МЗ не би поновила грешке из даље и ближе прошлости.

Роћен је у свом излагању, измедју осталог, изразио подршку хитном спроводјењу плана од 6 тачака заједничког специјалног изасланика УН и Арапске лиге Кофи Анана, што је такодје апострофирано од стране свих учесника. Роћен је казао да Црна Гора има пуно разумијевање и за ситуацију у којој се налази Турска и други сусједи Сирије, подсјетивши да је за вријеме крвавог распада Југославије Црна Гора била уточисте за десетине хиљада избјеглица. То трагично балканско искуство научило нас је да се рјешења за кризе могу налазити једино политичким путем и преговорима, рекао је он и изразио очекивање да ће напорима МЗ доћи до што скоријег заустављања насиља и доставе хуманитарне помоћи, уз увјерење да ће ова Конференција значити допринос у правцу политичког рјешавања ове кризе и промоције демократске транзиције.

Роћен је на маргинама Конференције, која је окупила око 80 делегација, имао краће неформалне сусрете са бројним учесницима - са новим министром вањских послова БиХ Златком Лагумџијом договорено је да он у најскорије вријеме посјети Црну Гору, док ће албански министар Едмонд Хаџинасто допутовати у Подгорицу већ крајем идуће недјеље.

Роћен је имао и први сусрет са министром вањских послова Либије Асором Хајалом, са којим је разговарао о потреби да се што прије доведу до краја активности које су у току да прва група Либијаца додје на рехабилитацију у Институт Симо Милошевић у Игалу, као и на обуку либијског медицинског особља у Црној Гори. Изражена је и спремност да се размотре и друге могућности сарадње.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?