Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обама тражи да жене сједну на чело

Објављено: 15.05.2012. 20:27 Аутор: Игор Вучинић

„Никад не потцјењујте снагу вашег примјера“, рекао је Обама и позвао жене на активизам. „На вама је да устанете, да лобирате, да марширате“

Трка за женске гласове у САД се захуктава - предсједник Барак Обама одржао је говор на колеџу Барнард, најелитнијој женској школи у Америци.

„Борите са за своје мјесто за столом. Не... Боље се борите да сједнете на чело!“, поручио је Обама дипломираним студенткињама.Посјета Барнарду је данима изазивала пажњу медија: аналитичари су процијенили да Обама покушава да учврсти предност коју има у броју женских гласова.

У односу на вјероватног противника на изборима 6. новембра, републиканца Мита Ромнија, Обама према истраживању Ројтерса има 14 одсто више женских гласова.

„То је проста матемика, жене нијесу само пола земље него и пола радне снаге, пола дипломаца, доктора... Али колико далеко ће ваше лидерство одвести ову земљу, на вама је“, рекао је Обама у говору пред око 600 свршених студенткиња.

Он је поручио генерацији 2012. да је на њима да превазиђу празнину "између онога што Америка јесте и што би требало да буде".

Умјесто секретарице, постала секретар

Обамин говор долази у час када се Републиканска странка бори да контрацепција не буде уврштена у нови закон о здравственој заштити и када се женско питање помаља као једно од главних у кампањи.

Обама је говорио о мајци и супрузи, женама које су обиљежиле његов живот. Као отац двије ћерке, Саше и Малије, Обама је свршеним студенткињама дао неколико савјета.

„Никад не потцјењујте снагу вашег примјера“, рекао је Обама и позвао жене на активизам. „На вама је да устанете, да лобирате, да марширате“.

Обама је испричао повијест једне ћерке имигранта којој је речено „да није материјал за факултет и да треба да постане секретарица“.

„Али она није одустала. Сада је секретарка рада САД (Хилда л. Солис)“

Предсједник САД је говорио на травњаку Колумбија универзитета са којим је сусједни Барнард чврсто повезан. Студенти Колумбије, гдје је Обама дипломирао 80-тих година, наљутили су се на предсједника јер их је мимоишао, што су осудили на студентском порталу Колумбија спектатор.

Обама се појавио у плавој одори колеџа Барнард и уз овације изашао на бину гдје су минулих година студенткињама говорили државна секретарка САД Хилари Клинтон и глумица Мерил Стрип.

Барнард је с поносом објавио Обамино гостовање почетком маја, иако је раније било најављено да ће студенткињама ове године говорити уредница у Њујорк Тајмсу, Џил Абрамсон.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?