Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора одана принципу одрживог развоја и начелима зелене економије, указано на конференцији “Тбилиси+35: Еколошко образовање за одрживи развој”

Објављено: 06.09.2012. 19:40 Аутор: Министартсво одрживог развоја и туризма

BiroМинистар одрживог развоја и туризма Предраг Секулић борави у Грузији, гдје је, на позив предсједника Грузије Микхеила Саакасхвилија и министра заштите животне средине Грузије Георгија Качидзеа, узео учешће у раду конференције „Тбилиси+35: Еколошко образовање за одрживи развој”, која се одржава 6. и 7. септембра у Тбилисију, Грузија.

Међувладину конференцију отворио је предсједник Грузије Микхеил Саакасхвили, будући да је конференција организована под окриљем Владе Грузије уз подршку УНЕСЦО-а и УНЕП-а.

На другој пленарној сједници било је ријечи о развијању визије ЕСД односно Образовања за одрживи развој “Од Тбилисија до Тбилисија”. Наиме, 1977. године у Тбилисију је усвојена Декларација која је постала темељ будућих кључних докумената о одрживом развоју. Сједницу је отворио Мостафа Камал Толба, бивши извршни директор УНЕП-а, а придружили су му се и Гордон Браун, специјални изасланик УН-а за глобално образовање, и Елена Тчумбуридзе, представник Удружења младих Грузије. Главни циљ ове сједнице било је резимирање досадашњих резултата на пољу образовања о одрживом развоју, с посебним нагласком на сагледавању улоге Декларације из Тбилисија на овом пољу. „Одрживи развој је циљ коме тежимо. Након пет година од усвајања Националне стратегије одрживог развоја настављамо дискусију о значењу самог концепта за будући развој наше државе. При томе, едукација која се односи на овај концепт заузима важно мјесто у активностима које предузимамо зарад достизања зацртаног циља“, истакао је министар Секулић у току свог излагања. „Образовање је основ и кључни фактор за остваривање како економског развоја, тако и социјалне, еколошке, културне и етичке визије одрживог развоја Црне Горе.“

На сједници под називом “Рио+20 и зелена економија: Нови изазови за образовање” говорило се о најзначајнијим сегментима конференције у Риу, одржане у јуну о.г., као и о будућим корацима на пољу образовања у области зелене економије. Ову сесију отворила је Вера Кобалиа, министарка економије и одрживог развоја Грузије, а закључак свих присутних делегата био је да је одрживи развој данас основно и приоритетно питање.

У контексту чињенице да је прошло два мјесеца од одржавања најзначајнијег деценијског скупа на ову тему, Рио+20, министар Секулић је нагласио да је учешће делегације Црне Горе на Конференцији УН-а одрживом развоју у Рио де Жанеиру била прилика за представљање националног виђења двају тема Конференције и потврђивање посвећености наше земље да конкретно допринесе јачању регионалне и међународне сарадње на плану имплементације концепта одрживог развоја. „Црна Гора је у Рију представљена са документом Еколошка држава Црна Гора +20 који идентификује три кључна сектора за озељењавање црногорске економије до 2020. године: пољопривреду, енергетику и туризам“, закључио је. Учешће на овој конференцији узео је велики број министара за животну средину држава - чланица УН-а.

Главни циљеви Конференције „Тбилиси+35“ су: обиљежавање 35-годишњице од доношења Декларације из Тбилисија 1977. године; обезбјеђивање платформе за доносиоце одлука за побољшање међународне сарадње ради усаглашене акције ка одрживој будућности; препознавање достигнућа глобалне заједнице у имплементацији Образовања за животну средину (ЕЕ) и Образовања за одрживи развој (ЕСД); разматрање потребе за уравнотеженим подухватом између очувања животне средине и развоја; развијање препорука за даљи напредак, с нагласком на оне донешене на конференцији Рио+20.

Конференција наставља са радом сјутра, гдје ће се, кроз рад на пленарним сједницама, говорити о досадашњим достигнућима на пољу образовања за одрживи развој као и о будућим корацима на пољу образовања. На последњој сесији сумираће се рад Конференције, а сви главни проблеми настали и дискутовани на претходним сједницама ће се репродуковати у завршном документу Конференције. Прелиминарни нацрт Завршног документа ће садржати све коментаре и приједлоге направљене прије и током Конференције.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?