Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обиљежавање Међународног дана људских права

Објављено: 10.12.2012. 22:02 Аутор: Игор Вучинић

Поводом 10. децембра Међународног дана људских права, данас је, у сали Ректората Универзитета Црне Горе организован скуп, уз учешће представника Владе, државних институција, дипломатске заједнице, цивилног друштва и академске заједнице. Скуп су заједнички организовали Влада Црне Горе, Заштитник људских права и слобода Црне Горе, Универзитет Црне Горе, Систем Уједињених нација у Црној Гори, Мисија ОЕБС-а у Црној Гори и НВО Грађанска алијанса.

 Скуп су отворили проф. др Предраг Мирановић, ректор Универзитета Црне Горе, др Суад Нумановић, министар за људска и мањинска права, Растислав Врбенски, стални координатор Система УН и стални представник УНДП-а у Црној Гори, Митја Дробнич, шеф Делегације ЕУ у Црној Гори и Лубомир Копај, шеф Мисије ОЕБС-а у Црној Гори

 Пријем Црне Горе у Савјет Уједињених нација за људска права; Право на реституцију; и Заштита људских права у оквиру затворског система – су теме које су биле дискутоване на скупу.

На Међународни дан људских права, релевентни субјекти у црногоском друштву традиционално отварају дебату у конкретним аспектима људских права.

Међународни дан људских права обиљежава се 10. децембра широм свијета у циљу подсјећања на важност поштовања, заштите и унапређења степена људских права као предуслова за јачање демократског друштва. Датум је одабран у част 10. децембра 1948. године, када је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила и прокламовала Универзалну декларацију о људским правима, прву свјетску објаву људских права.

Овдје можете преузети говор министра Нумановића.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?