Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НАДЈАЧАЈМО ТИШИНУ - ЗАУСТАВИМО НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ

Објављено: 25.01.2013. 17:26 Аутор: ОРР

Одјељење за родну равноправност Министарства правде и људских права, у сарадњи са Системом Уједињених нација у Црној Гори и Организацијом за европску безбједност и сарадњу, Мисије у Црној Гори, покренуло је кампању “16 дана активизма против насиља у породици”, под слоганом Надјачајмо тишину. Зауставимо насиље у породици. Тим поводом, у понедјељак, 26. новембра, у хотелу Подгорица одржан је округли сто на тему «Насиље у породици» са циљем да се сагледа тренутно стање када је у питању међуинституционална сарадња и напредак у спречавању насиља у породици, те успјешности у имплементацији Закона о заштити од насиља у породици.

На округлом столу који је окупио представнике Владе Црне Горе, представнике Система Уједињених нација у Црној Гори и Организације за европску безбједност и сарадњу, Мисије у Црној Гори, као и представнике институција које се баве имплементацијом Закона о заштити од насиља у породици најављено је и формирање Политичког клуба за борбу протива насиља у породици који ће у континуитету вршити надзор и спроводити мјере неопходне за стварање свих услова за пуну реализацију Закона о заштити од насиља у породици и Протокола о поступању у случајевима породичног насиља. Такође, најављено је и формирање Лиге Изузетних мушкараца која ће, на добровољној основи, окупити мушкарце који ће бити својеврсни промотери кампање против насиља у породици.

“16 дана активизма против насиља у породици” је међународна кампања коју је покренуо први Институт за глобално женско лидерство и подржао Центар за женско глобално лидерство 1991. године. Учеснице/и Кампање обиљежавају датуме између 25. новембра – Међународног дана борбе против насиља над женама и 10. децембра - Међународног дана људских права, како би симболично повезале/и насиље над женама са људским правима и нагласиле/и да такво насиље представља кршење људских права. Овај период од 16 дана такође наглашава друге важне датуме, укључујући и 29. новембар – Међународни дан бранитељица људских права, 1. децембар – Свјетски дан борбе против АИДС-а и 6. децембар – Годишњицу Монтреалског масакра.

Преко 4100 организација из 172 земље учествује у Кампањи 16 Дана активизма против насиља у породици од 1991.г.

У Црној Гори ова кампања се већ дужи низ година обиљежава путем организовања различитих активности које имају за циљ да подигну свијест јавности о овом проблему и позову све релевантне субјекте и јавност да се укључе у сузбијање насиља у породици и насиља над женама.

Посебни циљеви овогодишње кампање су подизање свијести јавности о Закону о заштити од насиља у породици, који је ступио на снагу у августу 2010. године и Протоколу о поступању институција у случајевима насиља у породици, који је потписан 25. новембра 2011. године, као и постизање боље видљивости и утицаја које на јавности имају активности мултидисциплинарних тимова.

У јулу 2012. године УНДП (Програм Уједињених нација за развој) спровео је Студију о насиљу у породици и насиљу над женама у Црној Гори са циљем да се допринесе бољем разумијевању насиља у породици и насиља над женама, као и његовог утицаја на друштвене односе и развој друштва уопште. Такође, добијени подаци истраживања представљају основе за конкретне промјене ставова у односу на проблем насиља и друштвених посљедица које насиље изазива. Истраживање јавног мњења је реализовано на узорку од 1.103 испитаника у 17 црногорских општина.

Неки од главних налаза истраживања:

- Свака трећа жена у Црној Гори жртва је неког вида насиља

- Велика већина грађанки и грађана Црне Горе, њих чак 92%, сматра да постоји насиље у породици у Црној Гори

- Насупрот високом проценту оних који сматрају да постоји насиље у породици Црној Гори, само мали проценат, њих 13%, је спремно да говори о личном искуству са насиљем

- Свака трећа особа у Црној Гори не би била спремна да пријави насиље у породици

- Свака четврта особа у Црној Гори сматра да је жртва одговорна за насиље јер га «изазива својим поступцима».

- У Црној Гори се често толеришу «блажи» и препознају само експлицитни облици породичног насиља.

- Жртве насиља у породици најчешће су жене и дјеца, док су мушкарци препознати као насилници.Грађани и грађанке Црне Горе недовољно познају надлежности институција које се баве заштитом жртава насиља јер сматрају да се треба обратити полицији и центру за социјални рад, а занемарују улогу судова и тужилаштва

-Свака четврта особа у Црној Гори сматра да постоје ситуације у којима је физичко насиље оправдано

- Свака трећа особа у Црној Гори не би била спремна да пријави насиље у породици због ниског повјерења у ефикасност институција, страха, патријархалног схватања породичних односа као нечега у шта се нипошто не треба мијешати, као и због сумње у то да се проблем насиља у породици може зауставити и превазићи.

Детаљне резултате и закључке истраживања можете пронаћи на web адреси:

хттп://www.гендермонтенегро.ме/wп-цонтент/уплоадс/2012/07/Студија-о-насиљу-у-породици-и-насиљу-над-зенама-у-ЦГ_Јул-2012.пдф


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?