Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пројекат - Убрзање остваривања миленијумских развојних циљева у Црној Гори

Објављено: 25.09.2013. 19:45 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
ФОКУС
Влада Црне Горе и Систем Уједињених нација у земљи спроводе пројекат Убрзање остваривања Миленијумских развојних циљева у Црној Гори, који ће се сконцентрисати на остваривање Циља 1 - смањење релативног сиромаштва и осталих димензија сиромаштва, са фокусом на повећање запослености младих. Пројекат спроводи Министарство одрживог развоја и туризма, у партнерству са Министарством просвјете (Управа за младе и спорт) и Министарством рада и социјалног старања. Систем УН у земљи пружа експертску, техничку и финансијску подршку пројекту.

ЦИЉ
Резултат пројекта биће Акциони план за запошљавање младих који ће дефинисати сет мјера и активности усмјерених на смањење незапослености младих. Акциони план биће припремљен до краја октобра 2013. године, а највећим дијелом реализован у току 2014. године. План ће такође предвидјети и одређени број средњерочних мјера.

ПРОЦЕС
Методологија припреме Акционог плана за запошљавање младих базира се на двије компоненте:
1. анализи постигнутих резултата у области запошљавања младих, као и
2. анализи препрека у реализацији мјера које се не спроводе предвиђеном динамиком.
Поменуте анализе спроводе се у 4 сегмента: политике које се тичу запошљавања младих, финансијски оквир за спровођење мјера у области запошљавања младих, понуда (услуге и програми за подршку запошљавању младих) и потражња (капацитети и потребе самих младих).

Акциони план се припрема на основу темељне анализе постојећег стања у области запошљавања младих, и то кроз преглед постојећих закона, стратегија, мјера, података и извјештаја у овој области, као и кроз теренско истраживање које обухвата разговоре и фокус групе са релевантним институцијама, као и самим младима, током септембра и октобра 2013. године. Консултације са младим људима спроведене су кроз 3 регионалне фокус групе, као и путем онлајн упитника који је отворен до 15. октобра. Позивамо вас да се прикључите процесу израде Акционог плана и попуните Упитник који се налази на wебсите-у: Млади.одрзивабудуцност.ме.

РЕЗУЛТАТ
Након сумирања налаза вишеслојне анализе, почетком октобра биће организован округли сто са релевантним актерима из области запошљавања младих. Циљ је да се се идентификују приоритетне мјере у овој области и активности за њихово убрзање. Закључци са округлог стола послужиће за израду нацрта Акционог плана, који ће бити разматран и усаглашен на наредном округлом столу планираном за крај октобра.

Процес припреме биће окончан усвајањем Акционог плана за запошљавање младих од стране Владе Црне Горе у новембру мјесецу чиме ће релевантни актери, препознати као носиоци активности, и формално постати одговорни за њихово спровођење.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?